Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 01. 2020. 11:04 >> 15:11
24

ŠEHOVIĆ

Nećemo dozvoliti političku zloupotrebu djece

Nećemo dozvoliti političku zloupotrebu djece u školama već ćemo biti garant da naše škole neće postati poprišta političkih borbi, a naša djeca neće biti žrtve agresivnih, kontraproduktivnih i prije svega nezakonitih političkih uticaja ili nemilih scena dok su u školama, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je istakao da će zahtijevati zakonsku odgovornost svakog ko đake u njihovoj drugoj kući - školi, ne ostavi da budu ono što oni jesu: djeca.

"S obzirom na nekoliko incidenata u vezi sa obrazovnim sistemom u prethodnim danima, gdje su se škole stavljale u politički kontekst ili bile mjesto političkih ikonografija, pa do direktnog i besprizornog uticaja čak i na najmlađu djecu, kao krovna institucija u obrazovanju imamo odgovornost da se oglasimo jasnim stavom", kazao je Šehović.

On ističe da je Ministarstvo prosvjete uvijek svoj posao vršilo zakonito i sa namjerom poboljšanja obrazovnog sistema. Ministar vjeruje da su u resoru na čijem je čelu svojim postupanjem promovisali otvorenost za komunikaciju, konstruktivnu debatu, ali i iznošenje drugačijih mišljenja, stavova i uzusa.

"Međutim, cijenimo da postoje teme i ponašanja koja su, ne samo nezakonita, već i u toj mjeri nerazumna, da ne mogu biti predmet apsolutno nikakve debate", kazao je Šehović.

Jedna od tih tema, kako je dodao, je vršenje otvorenog ili prikrivenog političkog uticaja u učionici, na djecu, koje je, kako je kazao, ovih dana kroz nekoliko pojedinačnih slučajeva primjetno.

"Ne samo da je nezakonito, nego je i nemoralno naše najmlađe izlagati bilo čemu do njihovim školskim i porodičnim obavezama. Osnovni postulati svakog demokratskog, građanskog društva, podrazumijevaju zaštitu učionice od bilo kakvih, u najmanju ruku, drskih pokušaja te vrste. Sintagma 'osjetljivi društveni trenutak' ne može, kada je riječ o djeci, opravdati ponašanje za koje nema opravdanja", navodi se u saopštenju. 

On je poručio da nikom ko je dio obrazovnog sistema, bez izuzetka, to neće dozvoliti. I ne samo to, nego ćemo, kako je kazao, iskoristiti sva zakonska ovlašćenja koja imamo na raspolaganju da najrigoroznije sankcionišemo svakog ko pokuša da na krajnje primitivan način zloupotrijebi djecu.  

"Svojim profesionalnim odnosom prema svakome, nezavisno iz koje 'političke strukture' dolazio, bićemo garant da naše škole neće postati poprišta političkih borbi, a naša djeca neće biti žrtve agresivnih, kontraproduktivnih i prije svega nezakonitih političkih uticaja ili nemilih scena dok su u školama", kazao je Šehović. 

Oni će sjutra, odaje, obrazovanjem, otresitošću i razumom, braniti i vaše i moje pravo da budemo to što jesmo.

"Zato kao najodgovorniji u sistemu obrazovanja ne apelujem već konstatujem, da ću u domenu svojih nadležnosti zahtijevati zakonsku odgovornost baš svakog ko đake u njihovoj drugoj kući - školi, ne ostavi da budu ono što oni jesu: djeca", zaključio je ministar.

 

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније