Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 09. 2013. 08:27 >> 08:31

VISOKA SMRTNOST

Od srca mjesečno umre 160 ljudi

Godišnje u Crnoj Gori od kardiovaskularnih oboljenja umre više od 2.000 građana, dok mjesečno ta bolest odnese 160 života, ukazala je kardiolog Ljiljana Krivokapić.

 

Ona je povodom Svjetskog dana srca istakla da dnevno u Crnoj Gori pet osoba umre usljed kardiovaskularnih oboljenja. Inače, Crna Gora pripada grupi zemalja sa visokim stepenom smrtnosti od srčanih bolesti.

"Stopa smrtnosti u Evropskoj uniji od kardiovaskularnih bolesti jer 42, a kod nas čak 54 odsto. Zabrinjava podatak da žene i djeca obolijevaju sve mlađi. Neki od faktora za takvo stanje su sigurno stres i nepravilna ishrana", istakla je Krivokapić za Dnevne novine.

Ona je naglasila da je veoma važna prevencija, pa je stoga apelovala na građane da vode zdrav način života, da ne puše, da se zdravo hrane i da budu što više fizički aktivni.

"Ukoliko se nastavi sadašnja tedencija, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da će do 2030. godine u svijetu oboljeti 27 miliona ljudi od kardiovaskularnih bolesti", istakla je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније