Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

10. 02. 2020. 12:46 >> 12:45

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Farmerima veće premije za stoku

Poljoprivredna gazdinstva koja se bave stočarstvom zahvaljujući novinama u Agrobudžetu za 2020. godinu dobiće veće iznose na ime premije po grlu, a pojednostavljena je i procedura za dobijanje premija za preradu mlijeka na gazdinstvu, saopštavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Ove godine opredijeljeno je skoro pola miliona eura više za premije po grlu stoke - 3,5 miliona eura, a i pola miliona eura više za preradu mlijeka na gazdinstvu - 1,5 milion eura.

"Gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Na ovaj način povećana je ukupna premija za sva gazdinstva koja ostvaruju pravo na ovu premiju. Ovo znači da svako gazdinstvo koje ostvaruje pravo na premiju na godišnjem nivou dobija 140 eura više ako ostvaruje premiju za krave, 240 eura više za ovce i 160 eura više za koze. Pojedina gazdinstva, koja drže više vrsta stoke, ostvariće mnogo veće povećanje, pa će gazdinstva koja drže sve tri vrste stoke ostvariti 540 eura više, gazdinstva koja drže krave i ovce 380 eura više, gazdinstva koja drže krave i koze 300 eura više, dok će gazdinstva koja drže ovce i koze ostvariti 400 eura više premije na godišnjem niovu. Na ovaj način posebno je iskazana briga prema manjim gazdinstvima", ističe se u saopštenju Ministarstva.

Od ove godine pojednostavljena je procedura za realizaciju mjere - prerada mlijeka na gazdinstvu.

Prijava prava na premiju i isplatu obavlja se samo jednom godišnje u odnosu na prethodnu godinu, kad se osim prijave za premiju dva puta godišnje moglo prijaviti za isplatu. Prijava se obavlja u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu, na koji način je omogućeno proizvođačima da zajedno prijave sve premije u stočarskoj proizvodnji. Isplata se kao i prethodne godine obavljaju dva puta godišnje.

"Rok za prijavu za premije po grlu je od 15. februara do 30. aprila. Rok za za prijavu premija za preradu mlijeka na gazdinstvu je od 15. februara do 1. aprila i kraći je zbog procedure kontrole kvaliteta mliječnih proizvoda i traje do 1. aprila", ističe se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније