Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 02. 2013. 20:34 >> 20:30

PRISTUP INFORMACIJAMA

MANS: Nećemo dozvoliti da Zakon ostane mrtvo slovo na papiru

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora iskoristiće sve svoje kapacitete kao bi novi Zakon o slobodnom pristupu informacijama, čija primjena počinje danas, zaista omogućio svim građanima da dođu do podataka koji su do sada bili pod velom tajnosti.


Koordinator pravnog programa MANS-a Radovan Terzić kazao je da će uvođenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama olakšati primjenu zakona jer će ta institucija voditi informacioni sistem pristupa informacijama i podnositi zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka za povrede odredaba tog zakona.

,,Agencija od danas vrši nadzor nad zakonitošću upravnih akata kojima se rješava o zahtjevima za pristup informacijama i preduzima sve zakonom propisane mjere. Dakle, ukoliko se podnosiocu zahtjeva ne omogući pristup informaciji od strane bilo koje institucije, ili isti nije zadovoljan odgovorom koji je dobio, podnosi žalbu upravo Agenciji”, kazao je Terzić.

On je naveo da produženje roka za odgovor na 15 radnih dana urušava načelo hitnosti i brzo dobijanje informacije, za razliku od ranijeg zakona kada su institucije bile dužne dostaviti odgovor u roku od osam dana.

Novi zakon predviđa i širenje obveznika primjene zakona, odnosno institucija koje su dužne da postupaju po zahtjevima za pristup informacijama.

„Tako se sada pod obveznicima tog zakona smatraju svi državni organi, organi lokalne samouprave i uprave, ali i privredna društva i druga pravna lica čiji je osnivač, suosnivač ili većinski vlasnik država, pravna lice čiji se rad većim dijelom finansira iz javnih prihoda, kao i fizička lica, preduzetnici ili pravna lica koje vrše javno ovlašćenje ili upravljaju javnim fondom”, ukazao je Terzić.

,,Tako će Elektroprivreda Crne Gore, Luka Bar, Kombinat aluminijuma, Rudnik uglja u Pljevljima i ostale kompanije u kojima je država većinski vlasnik ili upravljaju javnim fondom, podatke o svom radu morati učiniti dostupnim javnosti, a MANS će iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da tako i bude”, rekao je Terzić.

On je naveo da bitnu novinu predstavlja i obavezno objavljivanje podataka o javnim funkcionerima u vezi sa vršenjem javne funkcije, njihovim prihodima, imovini i sukobu interesa tih lica i njihovih srodnika.

,,Ukoliko se odredbe novog zakona budu pravilno primjenjivale crnogorska javnost bi po prvi put mogla da dođe do podataka na koji način i pod kojim uslovima je sadašnji premijer Milo Đukanović podigao višemilionski kredit, što se godinama krije od građana”, kazao je Terzić.

,,MANS će iskoristiti sve svoje kapacitete kao bi se novi Zakon o slobodnom pristupu informacijama zaista i primijenjivao na način koji će omogućiti svim građanima da dođu do podataka koji su do sada bili pod velom tajnosti i kako ovaj zakon ne bi ostao samo mrtvo slovo na papiru”, poručio je Terzić.

On je kazao da velika nepoznanica za sada ostaje da li će Agencija imati prvenstveno političke volje, a onda i kapaciteta da na pravi način osigura nesmetanu primjenu zakona, ali će se to, kako je rekao, svakako vidjeti već tokom prvog mjeseca njegove primjene.

 

Izvor: MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније