Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

25. 02. 2020. 15:18   >>  18:16 1

NA KONIKU

Uskoro početak gradnje 96 stanova za raseljene

U podgoričkom naselju Konik biće izgrađeno 96 stanova za raseljene, a vrijednost radova je 3,5 miliona eura, saopštili su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, navodeći da je novac obezbijeđen kroz Regionani stambeni program.

Iz tog resora su kazali da je to posljednji projekat koji će biti finansiran kroz taj program, a u okviru koga je Crna Gora do sada dobila oko 30 miliona eura za rješavanje stambenog pitanja raseljenih.

Nacionalna koordinatorka za Crnu Goru Budimirka Đukanović, kazala je da je u planu da 96 stanova bude izgrađeno na Vrelima Ribničkim.

“To su dvije lamele, odnosno četiri povezane zgrade. Projektovanje je zavšreno, kao i glavni građevinski projekat i revizija su takođe završeni. U toku je priprema tenderske dokumentacije, a sredinom marta će biti tender objavljen“, objasnila je Đukanović.

Navodi se da je vrijednost radova oko 3,5 miliona eura i da će biti završeni za dvije godine.

Đukanović je kazala da će uporedo sa izgranjom objekata ići i selekcija korisnika, koju sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao krovna institucija za sprovođenje Regionalnog stambenog programa.

“Mi selekciju korisnika vršimo u saradnji sa partnerima, kako sa lokolanom samoupravom, tako i sa Crvenim krstom, UNHCR, OESCE, tako i sa samom zajednicom“, istakla je Đukanović.

Škezerni Krasnići u Crnu Goru doselio je 99-te godine i skoro 20 godina živio je sa sedmočalnom porodicom u šatorima i montažnim barakama. Krov nad glavom on i njegova porodica dobili su prije godinu.

"Mi smo zadovoljni, imamo higijenu, sve živo, struju, vodu, imamo kupatilo. Naša djeca su srećna. Idemo u školu, sad djeca bolje idu u školu, imamo bolje uslove. Radimo pomalo”, kazao je Krasnići.

Krasnići su krov nad glavim dobili kroz Regionani stambeni program, zajedno sa još 100 raseljenih koji su na Koniku bili smješteni u privremenim objektima.

Navodi se da je sada plan države da napravi još četiri zgrade, čime će kamp potpuno biti zatvoren, odnosno, stanovnici trošnih kuća dobiće novi krov.

Porodica Krasnići na korišćenje je dobila stan od 75 kvadrata, a mjesečni zakup plaća oko 19 eura. Oni su rekli da im je drago što će i njihove komšije uskoro dobiti bolje uslove za život.

"Prije smo loše živjeli, djeca su nam bila bolesna, jer smo spavali u vodi, u šatorima smo spavali. Sad smo srećni svi. Hvala Bogu, svi smo dobili stanove“, naveo je Krasnići.

Regionalni stambeni program startovao je 2014.g i njegova vrijednost je oko 30 miliona euraa.

Najveći donator je Evropska unija, a značajne donacije obezbijedile su i vlade SAD-a, Njemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske i Turske.

Od tog novca izgađeni su stanovi i kuće za raseljene u više crnogorskih gradova, kao i nekoliko domova za stare.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније