Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan, Objavila: M.M.Lj. ]

02. 04. 2020. 08:20   >>  08:37 1

UIKS

Zatvorenici: Ćelije pune, nema distance

Grupa zatvorenika i pritvorenika koji borave u prostorijama Uprave za izvršenje krivičnih sankcija uputila je otvoreno pismo Danu u kojem od Vlade Crne Gore traže da im obezbijedi prevenciju kako se ne bi zarazili virusom korona.

 

Tvrde da je UIKS pretrpan jer sobu od 30 kvadrata dijeli osam do deset osoba, dok sobu od 14 kvadrata dijele četiri osobe.

“Moguće je da se desi da jedna osoba bude zaražena, i pored izolacije i bez kontakta sa spoljnim svijetom, nastao bi veliki problem. To je moguće i pored pojačane kontrole ulaska u UIKS službenika Uprave. Ovo je Vladi idealna prilika da pokaže nepristrasnost kada se radi o pogodnostima i statusu među osuđenicima, kao što je to bio slučaj ranije, prije virusa”, navodi se u pismu.

Vladi predlažu da donese odluku po kojoj bi kapacitet u UIKS-u bio usklađen sa odlukama nadležnih donesenim usljed pandemije virusa korona.

“Smatramo da ste upoznati s tim da se u nekim zemljama, kako u okruženju, tako i šire, određeni broj osuđenih osoba otpušta zbog prevencije. Molimo vas, nađite model i način kako bi bilo najbolje postići prevenciju po pitanju zaraze u UIKS-u. Zahvaljujemo i upućujemo podršku svim doktorima, ljudima dobre volje i humanistima, Vladi na trudu i očuvanju mira među građanima povodom situacije nastale usled virusa korona”, stoji u pismu.

Iz UIKS-a su kazali da su nadležni, s obzirom da se radi o ustanovi zatvorenog tipa, gdje boravi više lica, a uvažavajući činjenicu da je očuvanje bezbjednosne funkcije jedan od osnovnih zadataka zatvorskog sistema, donijeli i krizni plan rada i obezbjeđenja u slučaju pojave virusaunutar zatvora.

Definisane su i mjere prevencije: držanje socijalne distance, dezinfekcija prostorija i javnih površina unutar UIKS-a, povećanje broj lica koja rade na održavanju higijene, smanjenje frekventnosti zaposlenih, kao i drugih lica, zabrana posjeta i pogodnosti zatvorenicima…

“Uplata novca na depozit uhapšenim licima vrši se putem pošte. Zaposlenima se temperatura mjeri na prijavnici prilikom dolaska, uz obavezu zaposlenih da se mimo radnog vremena poštuju sve preporuke. Ističemo da zatvorenici i pritvorenici zasad iskazuju visok stepen odgovornosti”, naveli su iz UIKS-a.

Imaju dovoljno sredstava za održavanje higijene

Iz UIKS-a su rekli da je povećan broj osoba na održavanju higijene svih prostorija. Svi koji borave u UIKS-u pozvani su da se drže socijalne distance u najvećoj mogućoj mjeri.

“Raspolažemo dovoljnim količinama sredstava za higijenu i zaštitne opreme. Struktura prostorija kojima raspolažu organizacione jedinice UIKS-a je takva da se prilikom smještaja lica teži da se obezbijedi minimum od četiri metra kvadratna, što je evropski standard. Trenutno je opterećenost smještajnih kapaciteta izražena u Istražnom zatvoru Podgorica, gdje trenutno boravi nešto veći broj lica u odnosu planirani. Mjere socijalne distance sprovode se prije svega u kontaktu službenika sa licima lišenim slobode, kao i između lica koja su smještena u odvojene prostorije, a za vrijeme njihovih aktivnosti u zajedničkim prostorijama, kao i tokom boravka na otvorenom prostoru”, naveli su iz UIKS-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније