Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

14. 03. 2024. 09:55 >> 09:56
1

MINISTAR POSJETIO UPRAVU

Milović: Radimo na novim objektima koji će obezbijediti bolje uslove u UIKS-u

Ministar pravde Andrej Milović posjetio je Upravu za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u kojoj se intenzivno radi na unapređenju uslova rada i poboljšanju uslova smještaja i boravka pritvorenika i zatvorenika kako bi se osiguralo poštovanje ljudskih prava, pravovremena, efikasna i potpuna rehabilitacija, i priprema za kasniju inkluziju osuđenih lica nakon izdržane kazne, saopšteno je iz tog resora.

Tokom posjete, kako navode u saopštenju, ministar je imao priliku da se na licu mjesta uvjeri da su sve aktivnosti usmjerene ka adekvatnom usklađivanju rada i kapaciteta crnogorskih institucija sa regulativama i standardima Evropske unije.

"Dugogodišnji problem prebukiranosti Istražnog zatvora Podgorica (IZ), čiji je kapacitet smještaja do 292 lica davno premašen, rješava se izgradnjom novih objekata i reorganizacijom infrastrukture. Prvi korak ka rješavanju ovog problema su radovi na novom objektu za potrebe Sektora za zdravstvenu zaštitu, kada se izmjeste prostorije zdravstvene službe sa trećeg sprata Istražnog zatvora, kapacitet će bit proširen za 70 mjesta", kazali su iz Ministarstva pravde. 

Pored navedenog, dodaju, uporedo se radi na dugoročnom rješenju proširenja kapaciteta IZ.

Kapitalnim budžetom za 2024. godinu, kako su kazali, planirana je izgradnja pritvorske jedinice za potrebe smještaja 150-200 pritvorenika kojima je određena mjera pritvora za djela organizovanog kriminala. Završetkom izgradnje ovog objekta omogućava se da se pritvorenicima pruže svi uslovi koji odgovaraju njihovom statusu.

Nadalje, uz podršku EU – IPA projekta iz 2018. godine, upravo se radi na izgradnji četiri nova objekta u kompleksu koja će znatno unaprijediti standarde ove ustanove.

"Izgradnjom Specijalne zdravstvene ustanove UIKS dobija kapacitete za izvršenje mjera bezbjednosti obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, obavezno liječenje narkomana i alkoholičara, kao i liječenje lica u UIKS-u koja imaju akutno psihičko oboljenje. Izgradnjom multifunkcionalnog objekta predviđenog za vjerske, kulturne, sportske i rekreativne aktivnosti lica znatno će se unaprijediti uslovi boravka za sve zatvorenike i pritvorenike u UIKS-u", navode iz resora pravde.

Osim navedenog, u izgradnji su još i objekat za zatvor otvorenog tipa, ali i zgrada nove glavne prijavnice koja će obezbijediti znatno unapređenje Sistema tehničke bezbjednosti, ali i bolje uslove za rad službenika.

Takođe, iz Ministarstva ističu da su na krovnim površinama objekata UIKS-a u prethodnom periodu postavljeni solarni paneli čime će se ostvariti značajne uštede.

Sve navedeno garantuje da će UIKS dobiti znatno "humanije, modernije i funkcionalnije lice koje zadovoljava evropske standarde."

"Vlada Crne Gore je 2024. godine usvojila Užu listu ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata, na kojoj se nalazi i projekat Izgradnje zatvora za sjevernu regiju Crne Gore. Odlukom Vlade za izgradnju zatvora u Mojkovcu, obezbijeđena su sredstva u visini od 30.000.000 eura, a do sada je izrađena tehnička dokumentacija, dok je u toku revizija glavnog projekta i rad na drugim povezanim projektima kao što su podstanica, hidrotehnička infrastruktura - vodovodna infrastruktura, pristupni put", saopšteno je iz resora pravde.

Poručuju da se Ministarstvo pravde zalaže za jačanje ljudskih resursa u UIKS-u kroz povećanje broja stručnog i kvalifikovanog kadra, nabavku nove opreme za potrebe Sektora za bezbjednost, unapređenje uslova boravka zatvorenika i pritvorenika, poboljšan kvalitet i obim radnih aktivnosti zatvorenika i značajno širu i kvalitetniju ponudu rehabilitacionih aktivnosti.

"Program Pravda sad ima za cilj da dovede Crnu Goru u rang sa zemljama Evropske unije, poštujući standarde, protokole i vrijednosne sisteme koji su se dokazali kao prvoklasni u zemljama ka čijem kvalitetu života i kvalitetu pravde stremimo. Sveobuhvatno unapređenje uslova u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija garantuje bezbjedniju Crnu Goru", zaključuju iz MP.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније