Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Srđan Čabrilo, TVCG ]

27. 04. 2020. 20:24 >> 20:31
4

DO KRAJA GODINE

CG će dobiti studiju o strategiji uvođenja 5G tehnologije

Do kraja ove godine Crna Gora će dobiti studiju o strategiji uvođenja 5G tehnologije, kazali su za Televiziju Crne Gore iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost. Poručuju da nova tehnologija neće uticati negativno na zdravlje i okolinu, a slične poruke stižu i iz naučne zajednice.

 

Crna Gora će do kraja ove godine imati zaokružen regulatorni okvir o upravljanju i korišnćenju radio frekvencijskog spektra.

To obuhvata i odgovarajuće planove raspodjele radio frekvencija koje su predviđene za 5G mrežu, kaže pomoćnik direktora agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Boris Jevrić.

"Takođe bih istakao da je agencija planirala da do kraja ove godine izradi jedan dokument, studiju o strategiji uvođenja 5g mreža u CG. Cilj ove studije će biti da se identifikuju regulatorni, tehnološki, strukturalni, spektralni aspekti za razvoj budućih 5g sistema. “

Profesor na Elektro tehničkom fakultetu, Enis Kočan ističe da je za budući razvoj 5G sistema u Crnoj Gori bitna saradnja svih zainteresovanih strana.

“Pošto je ova infrastruktura od značaja za CG, u proces implementacije bi trebala da se uključi šira zajednica, to su stručna i Vladina tijela, Univerzitet, mobilni operateri i regulatorna agencija.. Dobra stvar je što se sa implementacijom već počelo u pojedinim zemljama pa ćemo mi koristiti njihova znanja i iskustva”, kazao je Kočan.

Saglasni su da iz dosadašnjeg iskustva, ali i onoga što kaže nauka, možemo tvrditi da 5G mreža neće uticati negativno na zdravlje ljudi.  

Prema riječima struke, proces uvođenja 5G mreže trajaće 10 godina, i to kroz dvije faze. U prvoj će se oslanjati na postojeću infrastrukturu 4G mreže, a od 2025. Godine bi trebalo da korsitimo sve napradne funkcije 5G tehnologije.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније