Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 10. 2013. 20:14 >> 21:13

TEŠKO POGLAVLJE

Uskoro Izvještaj za Poglavlje 27

Evropska komisija uskoro će učiniti dostupnim Crnoj Gori Izvještaj o skriningu za Poglavlje 27 – životna sredina, najavljeno je danas u Briselu, tokom sastanka crnogorskog ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i komesara za životnu sredinu Janeza Potočnika.

Gvozdenović je, kako je saopšteno, iskazao snažnu političku posvećenost politici životne sredine, naročito u procesu integracije naše države u EU. Posebno je naglasio činjenicu da je gotovo 60 odsto zakonodavnog okvira usklađeno sa EU Direktivama i Uredbama, te da je, kada je riječ o infrastrukturnim projektima, u posljednjih desetak godina, uloženo oko 168 miliona eura, čime je izgrađeno je oko 75 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže i 100 kilometara regionalnog vodovodnog sistema.

Gvozdenović je istakao da će se budući prioriteti odnositi  na  oblasti u kojima postoji najveća neusklađenost, kao i potreba infrastukturne izgradnje, poput industrijskog otpada i upravljanja otpadom i otpadnim  vodama, te da će posebna pažnja biti posvećena jačanju administrativnih kapaciteta  i jačanju finansijske podrške projektima iz oblasti životne sredine, prvenstveno kroz  programiranje IPA 2014-2020.

Sagovornici su se složili da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u ovoj veoma zahtjevnoj oblasti, te da je dalja saradnja državnih i lokalnih institucija, nevladinih organizacija kao i samih građana neophodna u procesu daljeg pristupanja države EU.

Ministar je istakao da je iniciranje daljih projekata u ovoj oblasti od velikog značaja, te da Crna Gora računa na nastavak dosadašnje saradnje sa Evropskom komisijom, posebno kod definisanja tzv. tranzicionih perioda koji se uglavnom kandiduju u poglavlju 27.

Gvozdenović je razgovarao i sa generalnim direktorom za klimatsku akciju EK Josom Delbekeom,  kao i sa predstavnicima Generalnog Direktorata EK za proširenje, Alehandrom Kas Granje i Dirkom Langeom i Nevenom Mimicom, komesarom za zaštitu potrošača. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније