Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 10. 2013. 22:47 >> 22:47

SPREMNI ZA SNIJEG

Mala Crna Gora: Zimovaće 32 stanovnika

Na Durmitoru zima najavljuje dolazak. Stanovnici durmitorskih sela posebno onih najudaljenijih, koja su po pravilu zimi odsječena od Žabljaka i po šest mjeseci, žure da završe sve radove i snadbiju se životnim namirnicama za predstojeći zimski period.

Među njima je i sedamdeset trogodišnji Dragoje Dakić iz Male Crne Gore na Durmitoru jedan od malobrojnih stanovnika koji će zimu provesti u tom udaljenom i nepristupačnom selu. Dragoje sa suprugom živi na Maloj Crnoj Gori, a njihova djeca kao i ostalih mještana "otišla su u svijet".

"Jesen nam je lijepa, ne možemo se požaliti, a zima mora dolaziti. To što u selu ostaju staračka domaćinstva niko nam nije kriv. Svi smo se borili da otrgnemo svoju djecu iz ovog nevidboga, da žive bolje i žive bolje svi koji su otišli, nego mi što smo ostali na Maloj Crnoj Gori", priča Dragoje.

Kaže da je najteže za stare, omladina je otišla i nema ko da im pomogne zimi.

"Dva momka Dakića koji su bili ostali u selu i sve nam pomagali, čistili snijeg, obilazili nas, pomagli oko stoke kad je veliko nevrijeme, zimus sele u Žabljak. Stasali su za ženidbu i ne mogu da se ožene a gdje čovjek ne može da stekne porodicu tu nema života", kaže Dakić.

Na Maloj Crnoj Gori zimovaće svega 32 stanovnika. Svake godine po troje, četvoro napusti selo, kaže naš sagovornik, a što se zime tiče pripremili su se za narednih šest mjeseci jer im se lako pripremiti pošto su ostala malobrojna domaćinstva.

"Došla su nam i djeca da pomognu. A kada zapadne snijeg čujemo se samo telefonom. I do komšija rijetko odlazimo, ne možemo da progazimo snijeg", kaže Dragoje.

Nekad je sve bilo drugačije na Maloj Crnoj Gori, selo je bilo puno omladine, okupljanja, druženja, stada... "Zapamtio sam mnogo lijepih komšijskih odnosa, bogami je bilo i teškoća ali svi smo se voljeli i pomagali, a danas u selu imamo svega do petstotina ovaca i svima nam je tijesno", žali naš sagovornik za prošlim vremenima.

Mala Crna Gora udaljena je od Žabljaka 25 kilometara. Od Žabljaka je odvojena planinskim prevojem Štuoc sa preko 2000 metara nadmorske visine, a od Plužina kanjonom Sušice, zbog toga je selo zimi odsječeno pola godine od svijeta.

Senka Zarubica, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније