Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

21. 07. 2020. 09:22 >> 09:20

JAHA APELOVAO

Hitno obezbijediti vodu naselju Trlica u PV

NVO Mladi Romi uputili su apel predsjedniku Opštine Pljevlja Igoru Goluboviću za hitno rješavanje problema sa snabdijevanjem vodom romskog naselja Trlica, saopštio je izvršni direktor Samir Jaha.

Iz te NVO podsjećaju da su takođe 15. aprila poslali dopis sa istom molbom Goluboviću, ali je odgovor izostao.

Jaha tvrdi da su stanovnici naselja kazali kako su više puta nadležnim organima, ali i cjelokupnoj javnosti ukazivali na njihov problem.

“Po informacijama koje imamo od njih, oni su kontaktirali Vatrogasnu jedinicu Pljevlja sa molbom da im pomognu i dopreme vodu u rezervoare koji su postavljeni u naselju, ali do toga ovog puta nije došlo”, navodi s eu saopštenju.

 Takođe, veliki problem, na koji su ukazali, predstavlja i to da ukoliko se voda pak i dopremi, zalihe traju svega dva do tri dana.

”Imajući u vidu cjelokupnu situaciju u Crnoj Gori u pogledu epidemije virusom kovid 19, a sa druge strane, imajući u vidu čijenicu da u ovom romskom naselju živi oko 60 osoba odnosno 11 porodica, ovaj problem neophodno je pod hitno riješiti”, kazao je Jaha.

On napominje da je održavanje higijene krucijalno za prevenciju pojave i širenja epidemije korona virusa, a pošto ovo naselje nema adekvatan pristup snabdijevanja vodom, ne mogu adekvatno obavljati ni osnovne preporuke NKT-a o održavanju lične higijene, ali i higijene prostora u kojem žive.

“Pravo na vodu je osnovno ljudsko pravo koje je prepoznato od strane Ujedinjenih nacija, još od 2010. godine, a Crna Gora kao članica UN-a dužna je da svim svojim građanima obezbijedi nesmetano uživanje ovog prava. Osnovna ljudska prava na bezbjednu vodu za piće i čistoću odnose se na svako ljudsko biće i potpuno su priznata i podržana i od strane Evropske unije u njenim diplomatskim naporima i razvojnoj politici, a samim tim Crna Gora kao zemlja lider u integracijama mora obezbijediti svim svojim građanima pristup ovom pravu”, poručio je Jaha.

On kaže da ovo nije jedini problem sa kojim se stanovnici romskom naselja na Trlici susrijeću.

“Prema njihovim navodima, tokom prvog talasa epidemije, pomoć koju su dobili bila je prilično mala i nije zadovoljavala osnovne ljudske potrebe, pa samim tim su oskudijevali u hrani i piću. Takođe, zbog ograničenog kretanja, u ovom periodu nijesmu mogli ništa da rade”, naveo je Jaha.

Da je situacija u naselju jako teška govori i činjenica da niko od stanovnika nema stalno zaposlenje već svoje prihode obezbjeđuju od skupljanja i prodaje sekundarnih sirovina, što je posebno problematično u periodu epidemije koronavirusa.

“Po njihovim navodima, RE zajednica u ovom naselju živi u ekstremno lošim uslovima. Samo naselje je nekoliko kilometara udaljeno od Pljevalja, sa svih strana je okruženo deponijom laporca i smeća. Veliki problem su prašina koja se širi sa deponije i smrad sa deponije komunalnog otpada. Zbog toga su djeca iz naselja vrlo često bolesna, a zdravlje ime je ozbiljno narušeno”, kazao je izvršni direktor NVO.

Iz NVO Mladi Romi smatraju neprihvatljivim činjenicu da i poslije više medijskih priča o ovom naselju i apelima kako organizacija koje se bave pitanjima RE zajednice, tako i samih stanovnika romskog naselja Trlica, Opština Pljevlja i dalje ne pokazuje napore da sistemski riješi ove probleme i pomogne RE zajednici.

“Stoga, još jednom apelujemo na Opštinu Pljevlja i nadležne institucije da pod hitno mora naći rješenje za gore navedene probleme i na taj način da ozbiljnije povede računa o RE zajednici u naselju Trlica, kako bi im obezbijedila normalne uslove za život, uz puno poštovanje ljudskih prava i dostojanstva svih građana”, zaključio je Jaha.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније