Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.

13. 08. 2020. 20:52 >> 21:05
3

DAMJANOVIĆ

Budućnost je u digitalizovanoj Crnoj Gori

Ministarka nauke u Crnoj Gori Sanja Damjanović istakla je, u emisiji Akcenti na TVCG, da su svi svjesni dinamičnog razvoja, ali i potreba novih generacija. Ona smatra da bi trebalo napraviti u potpunosti digitalnu Crnu Goru i iskoristiti sve prednosti.

 

Činjenica je da u digitalnoj revoluciji Crna Gora ne smije da ostane po strani, kaže ona.

"Mi želimo da IT sektor postane jaka privredna grana, da se podigne konkurentnost naših jakih privrednih grana. Činjenica mi u Vladi i Ministartsvu nauke smo pokretali razne projekte, odvajili veliki novac, desetine miliona eura, ali smo primijetili da naš sistem ne raste, nije bio funkcionalan," navela je ona.

Ona kaže da su nedostajali moderni podsticajni zakonodavni okviri.

"Mi smo uspjeli da donesemo dva moderna zakona koja će da naprave revoluciju na našem tržištu. Prvo olakšan je početak poslovanja. Imali smo startapove, ali su bili registrovani u drugim zemljama, drugo olakšano će biti zapošljavanje u privatnom sektoru jer će manji porezi biti, a znatno veća primanja. Treća mjera koja će dovesti do revolucije, jeste da mi sada oslobađamo porez na dobit," kaže ona.

Moderna infrastruktura, podsticajni zakonodavni okvir i kapital koji imamo, najvažnije su karikeza napredak, kazala je ona.

"Efekti će se brzo vidjeti," saopštila je ona.

Estonija je mala zemlja koja ima malo više od milion stanovnika pa negdje možemo da se poredimo sa njom, kaže Damjanović.

"Crna Gora ne može da bude konkurent nekim velikim sistemima, IT sektor prati tehnologiju koja se neprekidno mijenja, ali možemo da pratimo to. Trebalo bi da napravimo totalno digitalnu Crnu Goru i iskoristimo sve prednosti," kaže Damjanović.

Luka Uskoković stručnjak za digitalizaciju i onlajn sisteme zadovoljan je novom zakonskom regulativom koja je donešena.

Očekuje da će da mladi ostajati u svojoj Crnoj Gori.

"Kolika je ušteda od digitalnog načina poslovanja, Estonija 99% javnog sektora, ali i privatnog, mobilisali su sve zainteresovane strane, pa su došli na 99% digitalnih procesa u društvu, i štede 2 % od nominalnog iznosa BDP-a. Možete zamisliti kolika je to ušteda," istakao je on.

Saopštio je da je Estonija reper u digitalnom svijetu, te da je iz Crne Gore ranije mnogo mladih posao tražilo upravo u toj zemlji. 

On je istakao da je korona ubrzala digitalizaciju, dodajući da su inovacije najveći prioritet čovjeka.

"One omogućavaju na primjer da uštedite čak 400.000 fizičkih kontakata. Zanimljivo je da u koronakrizi jedino što ima eksplozivan rast jeste porast digitalnih kontakata, digitalne pismenosti," istakao je on.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније