Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

20. 08. 2020. 14:32 >> 14:35
1

SIMOVIĆ PORUČIO

Sedam hiljada pomoraca naša najveća kompanija

Briga o pomorcima mora biti kontinuirana i sveobuhvatna, jer je to u suštini, najveća kompanija u Crnoj Gori koja zapošljava oko 7.000 ljudi, koji plove na stranim brodovima. Oni godišnje prihoduju i doprinose finansijskom sistemu Crne Gore oko 250 miliona eura, kazao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović na sastanku sa predstavnicima pomoraca u Kotoru, u okviru radne posjete ovoj opštini.

Kako je kazao, kao rezultat odgovornog i sistematskog rada u martu 2017. godine Crna Gora je zvanično vraćena na Bijelu listu Evropske komisije. Obaveza i odgovornost svih institucija je da Crna Gora zadrži svoje mjesto na Bijeloj listi, vodeći kontinuiranu brigu o sistemu obrazovanja, obuke i izdavanja pomorskih ovlašćenja.

Crna Gora je, kaže Simović, ispunila značajne međunarodne obaveze u ovoj oblasti usvajajući brojne konvencije i rezolucije i sada je ključni zadatak i obaveza dosljedno sprovođenje svih obaveza koje proističu iz njih, sa redovnom i transparentnom internom kontrolom sopstvenog sistema, kao i pažljivim i odgovornim odnosom prema međunarodnim izvještajima o stanju u ovoj oblasti.

Vladino koordinaciono tijelo za pomorce, kojim predsjedava Simović, definisali je ključne linije aktivnosti u više pravaca: izrada elektronske baze podataka o pomorcima i izdatim pomorskim dokumentima i ovlašćenjima; jasno definisanje nadležnosti pojedinih ministarstava po pitanju obrazovanja, obuke, socijalne i zdravstvene zaštite; pokretanje programa zapošljavanja pomorskih pripravnika na domaćim i stranim brodovima; uključivanje pomoraca u nacionalni sistem socijalne i zdravstvene zaštite pod posebnim uslovima i utvrđivanje stimulativne poreske politike za oporezivanje pomoraca.

Predstavnici pomoraca, kapetani i upravitelji stroja na današnjem sastanku izrazili su zadovoljstvo preduzetim aktivnostima i ukazali na specifične potrebe pomoraca i iskazali očekivanja za nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

"Crnogorski pomorci su časni i vrijedni ljudi. Tako je bilo generacijama i tako će biti i ubuduće. Nećemo dozvoliti da neki neodgovorni pojedinci naruše ugled ove časne profesije i časnih ljudi“ kazao je potpredsjednik Simović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније