Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 08. 2020. 19:46 >> 19:47
5

OBNOVA KRALJEVINE

Garant budućnosti države i naroda

Obilježava se 110 godina od obnove Kraljevine Crne Gore. 28. avgust 1910. godine jedan je od temeljnih događaja u istoriji Crne Gore, i garant njene budućnosti kao države i crnogorskog naroda, kaže za Dnevnik publicista Marijan Miljić. Događaj iz 1910. povezao je ranije vjekove crnogorske državnosti zato je značajan, ne samo za kulturu sjećanja već i za identitet - nacionalni i narodni, poručuje Miljić.

Crna Gora proglašena je kraljevinom 28. avgusta 1910 godine. I taj događaj iz njene istorije obavezuje, podsjeća publicista Marijan Miljić.

"Proglašenje Crne Gore za kraljevinu i Nikole Petrovića za kralja, jedan je od najznačajnijih događaja u ne samo novijoj istoriji naše države, nego ukupnoj, jer je taj dogadjaj povezao ranije vjekove crnogorske državnosti. Jer državnost Crne Gore seže u daleku prošlost... Sve do dinastije Vojislavljevića", priča Miljić.

Događaj iz 1910. godine dugo je pripreman jer su povećanje titule jednog vladara, morale da odobre velike sile, kaže Miljić.

"Ovdje je titula povećan, a na kraljevsko veličanstvo. To je bio veliki događaj za Crnu Gori, za njenu unutrašnju i spoljnu politiku, njenu budućnost i ugled njen u svijetu, jer je imala ugled iako se manje znalo za nju, i romantičarski gledalo, možda i najveći ugled među evropskim zemljama", navodi on.

I to poštovanje koje je Crna Gora imala, bilo je veliki kapital za ondašnju, ali i današnju Crnu Goru, državu koja ponovo ide istim putem ka tamo gdje je nekad bila - među evropskim zemljama, napominje Miljić.

"Ovaj događaj i slični su značajni ne samo za kulturu sjećanja, za memoriju i državnu i narodnu nego i za identitet i nacionalni i narodni i državni i ovo je jedan od temeljnih dogadjaja u istoriji Crne Gore,gdje bez obzira na svekolike današnje neke podjele, on je čvrst temelj crngorski i garant za budućnost Crne Gore kao države i crnogorskog naroda", zaključuje Miljić.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније