Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Portal RTCG [ Ozren Zogović ]

11. 09. 2020. 08:11 >> 17:32
2

RTCG NA MAGANIKU

Olupina i danas "priča" o tragediji

Za svjetsku javnost 11. septembar simbol je radikalnog ekstremizma zbog napada na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, ali Crnu Goru taj datum podsjeća na najveću avionsku nesreću na našim prostorima. Prije 47 godina, u strahovitom udaru "karavele" Jugoslovenskog aerotransporta u vrh Maganika Babin zub (2117 mnv), poginulo je 35 putnika i šest članova posade. Ekipa Portala RTCG nedavno je bila na mjestu nesreće i na stjenovitim padinama naišla na djelove olupine aviona, koji i danas svjedoče o toj tragediji.

Niko od 35 putnika i šest članova posade nije preživio stravičnu eksploziju, a identifikacija poginulih trajala je punih 10 dana.

Identifikovano je svega 26 tijela, a ostaci ostalih su sahranjeni u zajedničkoj grobnici na podgoričkom groblju Čepurci.

Prvi na mjesto nesreće stigli su mještani okolnih sela, koji su, prema svjedočenjima, svake noći stražarili oko mjesta nesreće kako zvijeri ne bi razvlačile ostatke stradalih.

U produkciji Televizije Crne Gore, na 40. godišnjicu nesreće, 2013. godine, snimljen je dokumentarni film "Maganik 11 09". Jedan od autora filma Siniša Adamović kazao je, za Portal RTCG, da su tokom snimanja otkrili detalje kojih nema u zvaničnim izvještajima.

"Izvještaji nijesu bili previše šturi tako da se iz njih moglo štošta saznati što se same nesreće tiče i mi smo se u istraživanju vodili onim što je bila zvanična verzija istražne komisije. Međutim, kroz razgovore sa neposrednim svjedocima posljedica nesreće i sa ljudima koji su na neki način bili povezani sa njom, otvorila su se i neka pitanja na koja, nažalost, nijesmo našli odgovore", kaže Adamović.

Jedno od pitanja na koje nije bilo odgovora je i misterija 42. putnika kojeg nije bilo na spisku. Takođe, tu je i veća količina novca koja je pronađena na mjestu udesa.

"Iako odgovora nema, to u stvari i možda i nije bila posebna misterija jer je u to vrijeme bilo uobičajeno da pripadnici određenih državnih službi ne budu evidentirani kao putnici aviona. Da li je novac imao veze sa tim famoznim putnikom ili ne, takođe je tajna", navodi Adamović.

Pretpostavka je da je pilot Žika Maglić kobni vrh, koji je bio obavijen maglom, vidio u posljednjem trenutku i da je pokušao da izbjegne udar. Ali, nije uspio, pa je letjelica udarila u liticu repnim dijelom i u eksploziji se raspala.

Tokom leta iznad Mojkovca, pilotu su pokvario radio–far. Kako je već bilo vrijeme da se polako slijeće prema Golubovcima, uspostavila se komunikacija sa kontrolorima, ali se veza ubrzo izgubila. I to u 9 sati i 21 minut, što je kasnije potvrdila i pronađena crna kutija.

Istragom je utvrđeno da su kontrolori leta u Titogradu svoj posao obavili po propisima. Ustanovljeno je da oni nisu učinili ništa što bi odstupalo od uobičajene procedure, pa nije tražena ničija odgovornost za tragediju.

"Ono za čime smo tragali gotovo šest mjeseci i je i tonski zapis razgovora pilota i kontrole letjenja za koji smo imali informaciju da postoji, ali se tokom godina i smjenjivanja različitih institucija čija je nadležnost bila čuvanje te arhive, u različitim državama nastajalim i nestajalim nakon raspada SFRJ, izgubio trag tom zapisu. Srećom, imali smo transkript pa je on iskorišćen da rekonstruišemo razgovor koji je rasvijetlio posljednje trenutke leta aviona", kaže Adamović.

Sjećanja ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u nesreći, od članova porodica nastradalih do planinara i mještana koji su prvi stigli na mjesto nesreće, ostavili su najjači utisak na Adamovića.

"Od ćerke pilota Maglića koja se do u detalje sjetila trenutka kada je saznala za nesreću, pilota Ljubinovića koji je neposredno pred let taj avion dovezao iz Zagreba i odbio da kolegi učini uslugu i nastavi dalje. Veoma su dramatične i svjedočenja hrabrih planinara iz Nikšića koji su pomogli prikupljanju posmrtnih ostataka putnika na mjestu nesreće, patologa, doktora Kuliša kome je to, po sopstvenom priznanju, najmarkantniji događaj u višedecenijskoj karijeri. Takođe, i živa sjećanja rodbine poginulih i novinarskih ekipa koje su stigle na mjesto nesreće veoma brzo", kazao je Adamović.

Dokumentarni film "Maganik 11 09", koji je nagrađen na Međunarodnom TV festivalu u Baru, možete pogledati na OVOM LINKU.

*Fotografije koje je ekipa Portala RTCG zabilježila na padinama Babinog zuba, pogledajte u nastavku.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније