Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 11. 2020. 20:39 >> 20:39
5

PEROVIĆ

"Groblje je u CG vazda bilo svetinja"

Groblje je u Crnoj Gori vazda bilo svetinja – kao Dom i Domovina, rekao je predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, akademik Sreten Perović, a povodom skrnavljenja grobnice vladike Arsenija Plamenca.

 

“Nasilje nad grobljem, kad ga je i bilo, kažnjavano je kao najteže nasilje nad čovjekom. To je još jedna svijetla tradicija slobodarske, nezavisne Crne Gore. Zato je prirodno što su svi intelektualni i politički subjekti osudili zlodjelo koje su nad grobnicom crnogorskog vladike Arsenija Plamenca. pred Manastirom u Brčelima, izvršili paroh Srpske Crkve u Baru Jovan Plamenac i njegov sin”, navodi se u saopštenju Perovića.

On je naglsio kako su to nedjelo osudili su i crmnički građani, ističući da bi to bilo nedostojno ma kojeg plemena u ma kojem kraju Svijeta.

“Ali to što je uradio barski paroh SPC Jovan samo je nastavak Garašaninove i Ćosićeve asimilacione politike prema Crnoj Gori, koju dosljedno nastavlja radikalna struja u današnjoj Srpskoj svetosavskoj crkvi. Tako je ovih dana na Cetinju i u Beogradu objavljeno da je Srpska crkva ponovo posvetila Svetog Petra Cetinjskog, koga je 1834, dakle 186 godina ranije, uzvisio na tron Svetitelja crnogorski vladika i pjesnik Njegoš, poglavar Države i kanonske Crnogorske Crkve”, kazao je Perović.

On je napomenuo da ima jače veze sa Crmnicom i sa Plamencima nego paroh barski, jer je, kako kaže, direktni unuk sestre Jovana Simonova Plamenca, državnika Kraljevine Crne Gore i predsjednika Crnogorske vlade u emigraciji.

“Tako je barski paroh Jovan, koji nosi slavno ime, nanio i meni nezasluženu uvredu. Najveća kazna za zlodjelo u Crmnici je otpor crmničkih građana koji brane duhovne i moralne vrijednosti Crne Gore i patriotskih Crnogoraca”, zaključuje Perović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније