Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 12. 2020. 12:27 >> 12:28
1

PARTIJE POVODOM DANA LJUDSKIH PRAVA

Unaprijediti ljudska prava i slobode u CG

Povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava oglasile su se i pojedine političke partije. Iz Socijalističke narodne partije su ukazali na potrebu jačanja zaštite i unapređivanja ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, uz neophodnu neprekidnu borbu protiv svih mogućih oblika diskriminacije a iz Bošnjačke stranke poručuju da je integracija svih manjinskih grupa u društvo, uz očuvanje njihovog identiteta, jedini ispravan put ka demokratskom društvu.

Podsjećamo, danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, u znak sjećanja na 10. decembar 1950. godine, kada je usvojena Opšta deklaracija o ljudskim pravima koja se smatra jednim od najznačajnijih dostignuća UN-a.

SNP: Neophodna neprekidna borba protiv svih mogućih oblika diskriminacije

Socijalistička narodna partija (SNP), povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, ukazuje na potrebu jačanja zaštite i unapređivanja ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, uz neophodnu neprekidnu borbu protiv svih mogućih oblika diskriminacije.

"Efikasno sprovođenje i zaštita osnovnih ljudskih prava ne smije ostati samo na obećanjima i planovima, kako je to činila prethodna vlast, već mora imati i konkretne rezultate u praksi", kazali su iz SNP-a.

Iz te partije navode da su izvještaji Evropske komisije za Crnu Goru kada su u pitanju ljudska prava, uglavnom isti. Uvijek je, kažu, problem implementacija pravnog okvira za zaštitu ljudskih prava.

"Institucije za ljudska prava u Crnoj Gori su i dalje slabe. Kancelarija Ombudsmana mora biti ojačana, u skladu sa reformom antidiskriminacionog okvira. Valja napomenuti da više nemamo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jer će ono sada funkcionisati u okviru novog Ministarstva pravde i manjinskih prava", navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da su se u Crnoj Gori dogodile, kako ocjenjuju, više nego očekivane promjene, u SNP-u vjeruju da nova vlast ima potrebnu volju da sprovodi preuzete obaveze na putu ka EU i da uvažava preporuke Evropske komisije.

"SNP apeluje na nove državne organe i nadležne institucije da snažnije od svojih prethodnika usmjere svoje djelovanje na ostvarivanje konkretnih preporuka EU, kako bi svaki čovjek u Crnoj Gori dobio jednake šanse i mogućnosti za zaposlenje, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i zadovoljenje socijalnih i kulturnih potreba", zaključuje se u saoptenju.

BS: Integracija manjinskih grupa u društvo jedini ispravan put

Poštovanje ljudskih prava ustavna je i zakonska obaveza i svaki građanin mora imati jednaka prava. Crna Gora kao demokratska država dužna je da omogući garantovanje istinske jednakosti, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

"Građani treba da budu svjesni da su oni nosioci građanskih prava u demokratskim društvima i da kompletan sistem treba da bude u službi njima i ostvarivanju njihovih prava.

U BS-u su, kažu, svjesni da i u našem društvu, kao i u cijelom svijetu ima slučajeva kršenja ljudskih prava od strane pojedinaca, grupa, institucija. Nasilje u porodici, nasilje nad ženama, govor mržnje, diskriminacija na vjerskoj, nacionalnoj i rasnoj osnovi, samo su, kažu, neke od pojava pred kojima ne smijemo zaćutati.

"Bošnjačka stranka će nastaviti da podržava sve procese koji vode ka većem stepenu poštovanja ljudskih i manjinskih prava, zagarantovanih Ustavom i zakonima. Integracija svih manjinskih grupa u društvo, uz očuvanje njihovog identiteta, jedini je ispravan put ka demokratskom društvu", zaključuju iz BS.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније