Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 02. 2021. 15:10 >> 15:14

TRENING RE ZAJEDNICE

Smanjiti govor mržnje među mladima

NVO Mladi Romi Herceg Novi održala je trening o ljudskim pravima i govoru mržnje koji ima za cilj povećanje znanja i vještina mladih u Crnoj Gori o važnosti i značaju ljudskih prava sa posebnim naglaskom na prava RE zajednice, antidiskriminacionih politika, kao i o opasnostima koje predstavlja govor mržnje, nudeći sredstva za razvijanje kontranarativa usmjerenog na suzbijanje ove pojave.

''Trening je okupio dvadeset učesnika/ca iz Podgorice, Nikšića i Bara romske i većinske zajednice a koji su učenici/e srednjih škola kao i studenti/kinje medija, novinarstva, dramskih umjetnosti'', navode u saopštenju.

Učesnici/e će kao finalni produkt samog projekta kreirati video sadržaje koji će koristiti kao kontranarativ u cilju smanjenja govora mržnje među mladima.

Na treningu o ljudskim pravima i govoru mržnje učesnici/e su kroz deset sesija/predavanja razgovarali o radu Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, sa šeficom kancelarije Evgenia Giakoumopoulou.

Sa Stefanom Manevskim, savjetnikom u obrazovanju u Sektoru za mlade Savjeta Evrope u Strazbur bili ili su u prilici da se upoznaju sa Akcionim planom za mlade Rome kao i No Hate Speech kampanjom.

''Dodatno, učesnici/e su imali prilike da sa Tamarom Milaš, koordinatorkom programa Ljudska prava u Centru za građansko obrazovanje (CGO) učesnici/e su se upoznali sa savremenim konceptom, generacijom, kulturom i mehanizmima zaštite ljudskih prava. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda – Ombudsman Siniša Bjeković, učesnicima je pojasnio šta je diskriminacija, kada se javlja i koji su mehanizmi zaštite od diskriminacije. Kroz praktične radionice sa Tamarom Milić, psihološkinjom, učesnici su obrađivali temu predrasuda i stereotipa, dok su sa Biljanom Maslovarić, profesoricom Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, razgovarali na temu konflikata i njihovog mirnog razrješenja. Pedagogica Vanja Rakočević, je kroz radionicu sa polaznicima/ama treninga razgovarala o tome šta je govor mržnje, kako ga dijelimo, zašto se treba baviti govorom mržnje i kako se boriti protiv njega. Sa Anđelom Đokić, specijalistkinjom menadžmenta i marketinga u turističkoj djelatnosti polaznici/e treninga upoznali su se više o tome šta su društvene mreže i kako iste možemo koristiti u borbi za ljudska prava'', kažu u saopštenju.

Projekat Mladi Crne Gore protiv govora mržnje podržan je kroz akciju Promocija različitosti i jednakosti u Crnoj Gori koja je dio zajedničkog regionalnog programa Evropske unije i Savjeta Evrope - Horizontal Facility II za zapadni Balkan i Tursku 2019-2022.

''Sam projekat biće realizovan kroz tri modula – dva treninga o ljudskim pravima, govoru mržnje i medijskoj pismenosti i praktičnog dijela rada samih učesnika kroz #REspect kampanju gdje će učenici/e biti u prilici da kreiraju video materijal (podcast, vlog, storytelling i sl.) o govoru mržnje i ljudskim pravima marginalizovanih grupa sa posebnim naglaskom na romsku i egipćansku zajednicu u Crnoj Gori'', zaključuju iz NVO Mladi Romi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније