Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

08. 03. 2021. 07:10 >> 07:11
11

JANJUŠEVIĆ

Način smjene pomoćnika u UP neprimjeren

Način na koji su smijenjeni pomoćnici direktora Uprave policije, koji su za to saznali putem društvenih mreža i portala, pa su tek nakon toga pozvani telefonom da im se to saopšti, je u najmanju ruku neprimjeren, rekao je doskorašnji visoki policijski funkcioner Nikola Janjušević.


I sam je bio pomoćnik direktora za Sektor policije opšte nadležnosti, sa najdužim stažom na toj poziciji, punih 11 godina, a smjenu je, vjerovatno, izbjegao tako što mu je istekao mandat prije nego je krenula čistka nove vlasti u policijskoj organizaciji.

Smjene i izazovi

"Na mjestima pomoćnika direktora Uprave policije bili su ljudi koji su profesionalci i dok su bili na čelu tih sektora postigli su veoma dobre rezultate. Sve što je brzo to je i kuso, pa ćemo uskoro imati priliku da vidimo da li su ubrzane smjene svrsishodne, a do njih je svakako došlo na osnovu političkog pritiska. Radi se o ljudima koji su dugogodišnji pripadnici službe i koji imaju lični i profesionalni dignitet i koji su, mogu slobodno reći, rezultatima i profesionalnim odnosnom zadužili policijsku organizaciju Crne Gore", rekao je Janjušević za Pobjedu.

Ističe da smjene nijesu novina, ali da se zna kako se sprovode - po utvrđenoj proceduri, poštujući dostojanstvo svakog pojedinca.

"Ovakvim načinom smjena šalje se loša poruka ostalim pripadnicima službe, a to je da politički pritisci diktiraju i način i brzinu nečije smjene. Toliko o profesionalizmu", dodaje on.

Na poziciji prvog čovjeka javne bezbjednosti odgovornog za red i mir u zemlji Janjušević je bio duže od decenije, u veoma turbulentnim vremenima, a svaka godina, kaže on, provedena na mjestu pomoćnika za Sektor policije opšte nadležnosti imala je specifične bezbjednosne izazove.

"Ipak, istakao bih 2015. i 2016. godinu u kojima smo imali veliki broj javnih okupljanja – protesta, sa najvećim stepenom bezbjednosnog rizika, a gdje je crnogorska policija planski i strpljivo, u otežanim okolnostima, kada su i izvršeni i fizički napadi na naše pripadnike, na vrlo kvalitetan i odgovoran način preduzela sve potrebne mjere i radnje da odbrani ustavni poredak države Crne Gore i ličnu i imovinsku sigurnost građana, u čemu je bila uspješna i tako sačuvala mir i sigurnost", rekao je on.

Upozorenje

Rođeni Nikšićanin sada vrijeme, uglavnom, provodi u svom gradu, koji nije napuštao ni tokom mandata, a koji je sada u žiži zbog lokalnih izbora koji slijede.

Ovi izbori posebno su izazovni i sa stanovišta bezbjednosti, jer su prvi nakon parlamentarnih u avgustu prošle godine na kojima je u Crnoj Gori prvi put nakon 30 godina smijenjena vlast.

Nova policijska uprava, dvije sedmice pred izbore, sprovela je čistku i u Centru bezbjednosti Nikšić, bez obzira na to što je načelnik ovog centra Tihomir Goranović uspješno odgovorio brojnim bezbjednosnim rizicima sa kojima su se suočili u proteklih godinu, a Janjušević je kategoričan da je smjenu uslovio, kako kaže, nevjerovatan politički pristisak.

"Tihomir Goranović i komandir u ovom centru Darko Mađarić sa ostalim starješinama odlično su obavljali povjerene poslove i zadatke prethodnih godina i Nikšić je za vrijeme njihovog rukovođenja bio prepoznat kao bezbjedan grad, sa smanjenom stopom kriminaliteta i povećanim stepenom bezbjednosti u svim segmentima djelovanja. Njihova smjena, takođe je urađena na neprimjeren način, putem telefona i u neradnom danu, što do sada nije bila praksa. Vrijeme će pokazati koliko je ova odluka bila strateški pametna, jer su u našem – policijskom poslu u krajnjem bitni samo rezultati, a na nivou CB Nikšić su bili zaista dobri. Ostaje da vidimo, jer kako kaže izreka - vrijeme je majstorsko rešeto", naglašava Janjušević.

U Nikšiću je, dodaje on, u posljednje vrijeme primjetan veliki broj vozila sa registarskim oznakama iz Srbije i entiteta BiH Republike Srpske, što je, kaže on, vrlo čudno jer ispada da je Nikšić postao jako popularno turističko odredište uoči lokalnih izbora.

"Ponekad imam utisak da nijesam u Nikšiću nego u Čačku", konstatuje Janjušević.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније