Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

12. 03. 2021. 23:14 >> 23:18

UMHCG

Vladi uputili inicijativu u vezi s uticajem covid-19 na OSI

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) uputilo je Vladi inicijativu sa zahtjevom da razmotri negativne efekata epidemije Covid 19 na osobe sa invaliditetom (OSI) i kreira sveobuhvatnije, inkluzivne i pristupačne mjere oporavka.

Iz UMHCG-a su kazali da su inicijativu uputili na osnovu Istraživanja o uticaju COVID-19 na troškove života OSI, s akcentom na mlade s invaliditetom i njihovom uključivanju u mjere oporavka od virusa.

“Ključni nalazi istraživanja su pokazali da organizacije osoba s invaliditetom i organizacije za OSI smatraju da bi negativni uticaj epidemije na njih bio znatno manji da su odgovori bili usmjereni prema međunarodnim obavezama i standardima”, kaže se u saopštenju.

To bi, kako su pojasnili, podrazumijevalo konsultacije sa OSI i predstavnicima relevantnih organizacija koje su tokom krize predlagale različite mjere koje bi za cilj imale sprečavanje diskriminacije OSI s pojedinim vrstama invalidnosti, smanjenje negativnih efekata epidemije i predlaganih mjera i adekvatnije mjere za oporavak te populacije od krize.

Rezultati istraživanja sprovedenog u decembru prošle godine su pokazali da 80 odsto ispitanika nije obuhvaćeno nikakvim mjerama podrške čiji je cilj bio ublažavanje negativnog uticaja ili pomoć u oporavku od korone.

“Neki oblik podrške bez obzira da li su to tražili dobilo je 18,9 odsto, samo 6,7 odsto ispitanika je bilo obuhvaćeno mjerama podrške koje su pružale opštine u kojima su živjeli, dok je samo 18,9 odsto obuhvaćeno vladinim mjerama podrške”, navodi se u istraživanju.

Takođe, 12,2 odsto ispitanika dobilo je neku vrstu humanitarne pomoći, dok su neki od onih koji nijesu izjavili da poznaju druge ljude koji su dobili pomoć od opštine.

Iz UMHCG su poručili da bi Vlada trebalo da razvije strategiju oporavka s ciljanim mjerama podrške za OSI i njihove porodice uz veću finansijsku podršku na nacionalnom i lokalnom nivou.

Kako su naveli, mjere bi trebalo da odražavaju različitost invalidnosti i da isprave nedovoljno sveobuhvatno razumijevanje invaliditeta koje postavlja ograničenje za pristup postojećoj podršci.

“Finansijska podrška bi trebala da uključuje plaćeno odsustvo za osobe s invaliditetom i članove njihovih porodica, povećanje iznosa lične invalidnine, podršku organizacijama OSI u obezbjeđivanju mjera zaštite i zdravlja na radu, ali i drugih materijalnih davanja, uključujući pokrivanje dodatnih troškova prouzrokovanih invaliditetom”, dodaje se u saopštenju.

Kako su rekli iz UMHCG, neophodno je razviti programe i mjere podrške u vezi s habilitacijom, rehabilitacijom i programe podrške za sticanje veće zapošljivosti, ličnog razvoja i kapaciteta za samozapošljavanje i kompetencije potrebne u savremenom društvu.

“I na kraju, svi drugi programi ekonomskog oporavka namijenjeni građanima treba da uključuju i osobe s invaliditetom”, poručili su iz UMHCG.

Oni su kazali da od Vlade očekuju dobre odluke i dosljedne, nediskriminatorne mjere i njihovu primjenu, koje će odgovorni građani slijediti i koje će uticati na poboljšanje epidemiološke situacije u državi.

“Ali se isto tako očekuje da Vlada poštuje i osluškuje prava i potrebe građana s invaliditetom u svim okolnostima, a naročito u ovakvim kriznim situacijama”, dodali su iz UMHCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније