Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković

01. 03. 2024. 15:51 >> 15:51

DISKUSIONI FORUM

Odnos Vlade i civilnog sektora da bude bolji

Odnos nove Vlade prema civilnom sektoru mora biti bolji, a hoće li biti tako, vidjeće se već nakon prve kritike, poručuju iz nevladinog sektora. Iz Vlade kažu da su kritike, kao i pohvale poželjne, te da civilni sektor ne smatraju rivalima.

Saradnja. Na tome bi trebalo da se temelji odnos između vlade i nevladinog sektora zaključak je učesnika diskusionog foruma Demokratija u fokusu – odnos vlasti i civilnog društva, koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje. No,to u praksi, kako poručuju iz civilnog sektora, do sada i nije bio slučaj.

"Ni sa posljednjom DPS Vladom, ni dvijema vladama koje su bile između, i sa ovom posljednjom vladom, evo oni su tek četiri mjeseca ja bih rekla da još ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo šta je njihova politika. Mislim da ćemo vidjeti odnos kada se Vladi uputi velika kritika”, kazala je Milica Kovačević iz CDT-a.

“Dok su bili opozicija često su podržavali ono što mi tada radili kao nvo, a sada kada su ustvari vlast jednako nas posmatraju ako ne, u nekim segmentima i lošije nego što nas je prethodna vlast posmatrala”, kazala je Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom.

Iz Vlade međutim tvrde da to nije tako, te da su kritike na njihov račun i poželjne, jer je Crnoj Gori prijeko potrebna stabilnost.

“Vlada ne doživljava civilni sektor kao rivala, niti želi da se sa njim konfrotira. Doživljava ga kao partnera i zato ćemo otvarati prostor za diskusiju, razmjenu mišljenja. Uzdržati se od bilo kakvog pokušaja pritiska na civilni  sektor”, smatra potpredsjednik Vlade zapolitički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Uz to, iz Ministarstva javne uprave obećavaju više olakšica i novca za nevladin sektor. Sve to je poželjno s obzirom na kampanje koje su se vodile protiv kritičkih  organizacija, poručuju iz CGO-a. “Tim prije ohrabruje što nevladine organizacije i dalje generišu pozitivnu percepciju građana i građanki ali irast njihovih očekivanja da budu kritički orjentisane prema vlastima. Vjerujemda je to najbolji vidi podrške”, kazala je Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

I zato je i pred ovom Vladom težak zadatak - jednoglasni su učesnici foruma čiji je zadatak bio da zajedno postignu rješenje na obostranu korist.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније