Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

16. 03. 2021. 22:01 >> 22:02
2

RADULOVIĆ PORUČIO

Proces EU integracija pomjeriti iz stanja mirovanja

U Skupštini Crne Gore treba jasno da se profiliše proevropska i reformska većina, kvalifikovana da proces evropskih integracija pomjeri iz stanja mirovanja i društvo vrati u stanje stabilnosti, kazali su iz Udruženja pravnika (UPCG).

Predsjednik UPCG Branislav Radulović ocijenio je da intenzitet lokalnih izbora i potreba političkih subjekata da zadovolje pozicije u unutrašnjem političkom životu otežava izgradnju povjerenja i šire političke saradnje u parlamentu, koje bi dovelo do kvalifikovanih većina neophodnih za izbor pojedinih kadrova u pravosuđu, tužilaštvu i Ustavnom sudu.

On je kazao da to, nažalost, dovodi do produženog v.d. stanja u većem broju institucija i trajuće institucionalne krize.

„Rješavanje tih pitanja i usvajanje izbornog zakonodavstva su prioritet procesa u Crnoj Gori, za šta je potrebna kvalifikovana EU politička većina u Skupštini, kao preduslov da se Crna Gora pomjeri iz trenutnog stanja mirovanja u procesu pridruživanja EU“, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, trenutni zastoj u EU integracijama nastao je i zbog nesnalaženja nove administracije i isključivanja srednjeg i višeg službeničkog nivoa kvalifikovanog za proces pridruživanja EU, što dovodi do gubitka institucionalne memorije, posebno u poglavljima 23 i 24.

„To dodatno umanjuje šanse Crne Gore da zadrži od ranije stečenu i privilegovanu poziciju države sa najboljom pozicijom da prva uđe u EU“, naveo je Radulović.

On je dodao da Slovenija i Hrvatksa nijesu mijenjale pregovaračku strukturu tokom procesa pridruživanja EU, a Crna Gora je mijenja već treći put.

Radulović je kazao da je i u zakonodavnoj aktivnosti nastupio zastoj.

„Pa tako nijesu ni u formi nacrta pripremljeni zakoni o Skupštini ili o Vladi, za koje postoji društveni konsenzus o neophodnosti donošenja, ili se vidno kasni sa donošenjam programa rada Vlade i Fiskalne strategije, kao ključnih dokumenata izvršne vlasti“, rekao je Radulović.

On je naveo da su u zakonodavnoj sferi neophodne kvalitetne dopune zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, o stečaju, o krivičnom postupku, Krivičnog zakonika i niza drugih zakona koji nijesu u skupštinskoj proceduri.

„U konačnom, više je nego neophodno i urgentno da se u Skupštini jasno profiliše proevropska i reformska većina kvalifikovna da proces EU integracija pomjeri iz stanja mirovanja, iskoristi naklonost međunarodne zajednice i Evropske komisije za taj proces, i društvo vrati u stanje stabilnosti i tako mu se omogući jasna i izvjesna evropska perspektiva“, kazao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније