Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

01. 04. 2021. 06:57 >> 06:58
4

ORLANDIĆ-ČEJOVIĆ

Respiratori provjereni prije upotrebe

Svi aparati za vještačko disanje prije postavljanja na pacijenta su provjereni po protokolu, a to je urađeno i sa respiratorima koji su zbog očitavanja greške poslati u Tursku na provjeru i vraćeni ispravni i provjereni. To je Pobjedi kazala Specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i subspecijalista intenzivne medicine u Kliničkom centru dr Vesna Orlandić-Čejović.

Sva 33 respiratora koje je Crnoj Gori isporučila turska firma Denizler su, prema dokumentaciji u koju je Pobjeda imala uvid, novi, nekorišteni i provjereni jedan po jedan.

Crna Gora je u martu prošle godine kupila respiratore ukrajinskog proizvođača UTAS i za to platila oko 600.000 eura. U dokumentaciji i prepisci u koju je Pobjeda imala uvid, piše da su svi respiratori testirani i isporučeni kao ispravni, novi, te da nikad nijesu korišćeni prije toga "ni u jednoj bolnici ili bilo gdje drugo".

Dr Vesna Orlandić-Čejović je Pobjedi kazala da svaki radni dan anesteziološke ekipe počinje i završava se provjerom funkcionisanja svih aparata koji mogu biti korišćeni u liječenju.

"Kod postojanja makar i male sumnje u adekvatnost opreme, ona mora biti van upotrebe i zamijenjena, bilo da se radi o potpuno novoj ili već korištenoj", kazala je dr Orlandić-Čejović, naglasivši da joj je kao anesteziologu-intenzivisti mjesto u neposrednom zbrinjavanju oboljelih, pa i oboljelih od kovida-19.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović i direktorka Kliničkog centra dr Ljiljana Radulović sazvali su prije dvije sedmice konferenciju za medije na kojoj su saopštili da 24 od kupljena 33 respiratora u martu prošle godine ne rade, te da su "stari i neispravni". 

Dr Orlandić-Čejović je Pobjedi kazala da je već na početku, nakon izvjesnog broja sati rada na pacijentima, jedan broj aparata pokazivao "otklon od zadovoljavajućih parametara".

"Ti aparati su odmah zamjenjivani, a ostale smo provjerili i tom prilikom konstatovali da jedan broj ne može proći rutinsku provjeru ili čekiranje i samim tim se ne može postaviti na pacijenta. Par aparata signalizirao je hardversku grešku. To je bio dovoljan razlog da pismeno obavijestimo tadašnji menadžment KCCG o postojećim nepravilnostima i ovi respiratori su odmah povučeni iz kliničke upotrebe", kazala je dr Orlandić-Čejović.

Pobjeda je imala uvid u taj izvještaj o prijavljenim greškama na respiratorima marke Uvent i Flexi Mag koji su 16. aprila prošle godine tadašnjem direktoru KCCG dr Jevtu Erakoviću podnijeli dr Orlandić-Čejović kao i anesteziolog dr Ljubica Radunović. 

U tom dokumentu se između ostalog navodi i da iako su "inkorporirani sofisticirani modovi za ventilaciju ovih pacijenata, većina aparata ne isporučuje zadate ili njima približne vrijednosti, te da je ukupan broj ovih aparata 15+2".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније