Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 11. 2013. 11:57 >> 12:44

UNESCO

Međunarodni dan tolerancije

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) ustanovila je Međunarodni dan tolerancije 1995. godine. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

Tolerancija je prihvatanje bogatstva različitosti ideja i stavova, onih koji su druge nacije, vjere, seksualnog opredjeljenja, ili koji govore drugim jezikom. 

 

 

Biti tolerantan ne znači tolerisanje socijalne nepravde ili odbacivanje ili slabljenje tuđih uvjerenja. 

Biti slobodan znači čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvatati da se i drugi drže svojih. 

Generalna skupština UN je 1996. godine pozvala države članice da obilježe Međunarodni dan tolerancije - 16. novembra. 

Države članice UN su 16. novembra 1995. godine usvojile Deklaraciju o principima tolerancije u kojoj je istaknuto da tolerancija nije ni povlađivanje ni ravnodušnost, već je poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti i predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih.

Jaz između tradicionalnog i modernog društva

U Crnoj Gori postoji jaz između tradicionalnog i modernog društva, što uzrokuje netoleranciju, ocijenila je psihološkinja, Milica Belada.

Ona je, povodom Međunarodnog dana tolerancije, koji se obilježava danas, kazala da se posljednjih godina u crnogorskom društvu dešavaju velike promjene u stilu života i vrijednosnom sistemu.

“U stvari, postoji jaz između tradicinalnog društva ,kakvo je bilo ranije, i modernog društva (kojem se teži). Takve promjene su teške i dugo traju, pa nije neobično da smo svjedoci različitih ponašanja, koja, objektivno gledano, možemo ocijeniti netolerantnim”, rekla je Belada agenciji MINA.

Prema njenim riječima, teško je dati ocjenu društva generalno, zbog toga što, kako je kazala, postoji mnogo faktora koji doprinose tome da se ponašamo netolerantnije, “a to ne znači i da smo suštinski netolerantni”.

Belada je kazala da se shvatanje porodice i ideja o porodici značajno mijenja, navodeći da ima unapređenja ali i nedostataka u tim promjenama.

Prema njenim riječima, veliki broj porodičnih problema značajno je podstaknut lošom komunikacijom, dvosmislenim, nejasnim porukama.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније