Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business

12. 05. 2021. 17:13 >> 17:14

MINISTARSTVO FINANSIJA

Nije odgođena primjena Zakona

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, u koordinisanom radu sa Upravom prihoda i carina, demantovalo je navode predsjednika Advokatske komore, Zdravka Begovića i navelo da nije odgođena primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Iz Ministarstva je saopšteno da ne odgovara istini da je zauzet stav na sastanku da će se primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga odložiti na šest mjeseci, odnosno do 1. januara naredne godine.

„Tokom sastanka, predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao i resorne Uprave, pružili su odgovore na sva pitanja i nepoznanice u vezi primjene tehnoloških rješenja elektronske fiskalizacije i ukazali da je određeni broj njihovih kolega advokata već u potpunosti primijenio novi sistem evidencije prometa – što potvrđuje da je navedeno zakonsko rješenje primjenjivo na advokaturu“, navodi se u saopštenju.

Iz Advokatske komore su ranije kazali da će se primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga za advokate najvjerovatnije odložiti na period od šest mjeseci, odnosno do početka naredne godine.

Iz Ministarstva su rekli da Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga nastavlja da se primjenjuje u skladu sa definisanom zakonskom dinamikom.

„Ministarstvo i Uprava prihoda i carina ponovo naglašavaju da će sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje advokaturi, u cilju primjene tehnoloških rješenja Zakona“, dodaje se u saopštenju.

Prema evidenciji resorne Uprave, 688 poreskih obveznika koji obavljaju advokatske i ostale pravne poslove imaju ukupne neizmirene obaveze u iznosu od 5,4 miliona EUR.

„Od toga, 127 poreskih obveznika ima poreske obaveze preko deset hiljada EUR, a najveći iznos pojedinačne neizmirene poreske obaveze, u ovom trenutku iznosi preko 150 hiljada EUR“, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da osobe koje obavljaju advokatske i ostale pravne poslove predstavljaju veoma važnu kategoriju poreskih obveznika, kod kojih postoji prostor i potreba za povećanjem stepena poreske discipline.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja sa nadležnom Upravom će u narednom periodu nastaviti da sarađuje sa svim djelatnostima u Crnoj Gori, s ciljem pune primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

„Današnje saopštenje Advokatske komore dovodi u pitanje njihove dobre namjere, uzimajući u obzir da su vrata ovog Ministarstva otvorena za konstruktivan dijalog u vezi primjene Zakona“, smatraju u Ministarstvu.

Za narednu sedmicu je dogovoren nastavak sastanka u vezi sa primjenom tehnoloških rješenja Zakona. U ime Vlade, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja poziva nosioce vladavine prava u Crnoj Gori da poštuju taj najvažniji demokratski princip, što će se iskazati punom fiskalizacijom od advokatske profesije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније