Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Beta ]

16. 05. 2021. 12:32 >> 12:33
11

ISTRAŽIVANJE

Vojske CG, Srbije i S.Makedonije čuvaju antifašističku tradiciju

Oružane snage Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije od svih zemalja bivše Jugoslavije najviše čuvaju sjećanje na Narodno-oslobodilačku borbu (NOB) i antifašističke tradicije dok je to najmanje izraženo u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje emisije "Dozvolite".

Kako je objavljeno u vojnoj emisiji "Dozvolite" Radio-televizije Srbije, kao kriterijumi koji simbolički i faktički govore o odnosu prema antifašističkoj borbi su posmatrani nazivi kasarni, vojni praznici ali i način obilježavanja manifestacija.

"Crna Gora se može pohvaliti antifašističkom tradicijom, koja se njeguje i ne krije. Ministarstvo odbrane iz Podgorice objasnilo je da učešćem na manifestacijama, nazivima kasarni i edukacijom čuva antifašističku tradiciju. Izvodi se i počasna artiljerijska paljba. Dan antifašističkog ustanka 13. jul Crna Gora slavi i kao Dan državnosti, a po ovom datumu nosi ime kasarna u Nikšiću. Kasarne koje nose imena po narodnim herojima su u Pljevljima, Danilovgradu i u Baru", navodi se u istraživanju.

U kasarni u Podgorice postoji Spomen soba 5. proleterske crnogorske narodnooslobodilačke brigade koju je predvodio čuveni partizanski komandant Savo Kovačević.

Vojska Srbije ima čak 11 kasarni i vojnih objekata koji nose imena palih narodnih heroja i to u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu, Požegi, Novom Pazaru, Nišu, Prokuplju i Batajnici, a sjećanje se čuva i na učesnike Aprilskog rata protiv fašista.

Redovno se proslavlja Dan pobjede i Dan oslobođenja vojnim paradama, a često se tim povodom organizuje i počasna artiljerijska paljba sa Kalemegdana.

Vojska Sjeverne Makedonije takođe čuva sjećanje na antifašističku tradiciju polaganjem vijenaca na Dan pobjede i Dan ustanka, a ima i sedam kasarni i Vojnu akademiju koje nose imena narodnih heroja NOB. Armija S,everne Makedonije na svom sajtu ima publikaciju "Vojni generali iz Makedonije 1943-2017" gdje su navedeni i jugoslovenski generali iz te bivše jugoslovenske republike.

Ministarstvo odbrane Slovenije je navelo da vojska te zemlje učestvuje u obilježavanju 9. maja - Dana pobede nad fašizmom a na zvaničnom sajtu slovenačke vojske se navodi da od ukupno 19 kasarni - dvije nose imena narodnih heroja - "Franc Rozman Stane" u Celju i "Janko Premrl Vojko" u Vipavi.

Oružane snage BiH učestvuju na glavnim manifestacijama polaganja vijenaca i obilježavanja važnih datuma kao što su Dan pobjede i bitke na Kozari i Sutjesci, Igmanski marš i sličnim događajima. Na teritoriji Republike Srpske tri kasarne u Derventi, Prijedoru i u Banjaluci nose imena narodnih heroja a kasarna u Bileći "Bilećki borci" čuva sjećanje na partizane iz tog kraja.

Emisija "Dozvolite" nije dobila nikakav odgovor iz Hrvatske.

"Nigde nismo našli da neka kasarna nosi ime, ili da postoji vojni praznik koji ima veze sa antifašističkom borbu. Inače, iz Hrvatske potiče 291 narodni heroj Jugoslavije iz Drugog svjetskog rata. Kasarne nose imena po geografskim toponimima, poginulim pripadnicima hrvatske vojske iz rata 1991-1995 i ličnostima iz nacionalne istorije", navodi se.

Od svih partizanskih boraca, jedino je Franjo Tudjman "zaslužio" da Vojna akademija u Zagrebu ponese njegovo ime.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније