Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 05. 2021. 20:16 >> 20:22

U KUĆI MEDA

Obilježen Svjetski dan pčela

Uloga i značaj pčelarstva, pored proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda iznad svega se ogleda u doprinosu očuvanju životne sredine. Zato moramo ukazivati na važnost zaštite pčela i pčelarstva za našu ekonomiju, poljoprivredu i ekosistem, istakao je ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović na svečanosti koja je organizovana u Kući meda nadomak Danilovgrada, a povodom 20. maja Svjetskog dana pčela.

Svečanost je upriličena u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Saveza pčelarskih organizacija i ambasade Slovenije u Crnoj Gori.

Kako ističu u saopštenju Ministarstva, istaknuta je važnost pčela i ljekovitih pčelinjih proizvoda po čovjeka i životnu sredinu uz naglašavanje neizostavne potrebe zajedničke saradnje u cilju zaštite pčela čija se brojnost na globalnom nivou smanjuje.

Programu su pored organizatora prisustvovali predstavnici lokalnih uprava, diplomatskog kora, učenici Osnovne škole Njegoš iz Spuža, kao i diplomci prve Škole pčelarstva, kojima je ministar svečano uručio diplome i dodijelio zvanje Pčelarki i Pčelara.

Stijović se ovom prilikom zahvalio ambasadi Slovenije na saradnji i podršci u organizaciji događaja, podsjetivši da je upravo iz Slovenije potekla inicijativa prema Ujedinjenim nacijama da se 20. maj proglasi Svjetskim danom pčela.

Turska agencija za saradnju i razvoj-TIKA, kao partner, svim diplomcima će pokloniti po tri pčelinja društva sa po tri košnice, kao i osnovni pribor za pčelarenje.

“U narednom periodu ćemo posebnu pažnju posvećivati usavršavanju i edukaciji mladih pčelara. Uzimajući u obzir bogatstvo medonosnog bilja u Crnoj Gori, razvoj ovog sektora ostvarujemo kroz profesionalizaciju pčelara, diverzifikaciju proizvoda, kao i promociju organskih pčelinjih proizvoda. Povećanjem ukupne količine proizvedenog meda u Crnoj Gori otvaramo mogućnosti za osvajanje novih tržišta čime bi bila dostignuta značajno veća cijena meda i drugih pčelinjih proizvoda”, dodao je Stijović.

Ministar je istakao da će Ministarstvo brojnim mjerama kroz Agrobudžet podržati unapređenje ovog sektora, uz uvjerenje da će se na taj način doprinijeti daljoj afirmaciji i podizanju svijesti o značaju pčela kako bi podstakli mlade ljude da počnu da se bave pčelarstvom.

Opunomoćeni ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker, podsjetio je da danas Slovenija, Crna Gora i čitav svijet, već 4. put obilježava Svjetski dan pčela koji je Generalna Skupština UN na inicijativu Slovenije proglasila 20. decembra 2017. godine.

“Proglašenjem posebnog dana posvećenog pčelama i divljim oprašivačima, Slovenija na globalnom nivou izuzetno doprinosi podizanju svijesti o važnosti pčela i divljih oprašivača. Pored toga, Svjetski dan pčela daje velik doprinos promociji Slovenije, slovenačkog pčelarstva i turizma, kao i rješavanju globalnih problema – prelazak na održivu poljoprivredu kao i iskorjenjivanju siromaštva i gladi u državama u razvoju. Svjetski dan pčela nudi mogućnost za prenos našeg bogatog znanja i tehnologije na području pčelarstva”, ocijenio je Presker.

Predsjednik Udruženja pčelara Crne Gore Radule Miljanić naglasio je da je edukacija jedan od ključnih mehanizama za ostvarivanje dugoročne zaštite održivosti i razvoja sektora pčelarstva.

“Vjerujem da zajedničkim inicijativama možemo ostvariti dobre rezultate a jedan od tih rezultata jeste i uspješno sproveden program obrazovanja prve generacije polaznika škole pčelarstva. Koristim priliku da čestitam pčelarkama i pčelarima na stečenoj diplomi. Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede na finansijskoj podršci bez čije podrške škola ne bila realizovana, kao i Ispitnom centru na logističkoj podršci” poručio je Miljanić.

Koordinatorka za nacionalne i stručne kvalifikacije i sertifikate Nataša Drakić je naglasila kako je Savez pčelarskih organizacija uz podršku Ministarstva u procesu edukacije obezbijedio primjenu u zakonu utemeljenih mehanizama koji kontrolišu kvalitet same obuke.

“Hvala što njegujete univerzualnu vrijednost i što ste prihvatili priliku da usavršavate svoje sposobnosti stičući neka nova znanja i vještine i da tako razvijanjem ličnih potencijala doprineste opštem napretku”, zaključila je Drakić.

Učesnici događaja su nakon programa obišli pogone za preradu i sterilizaciju voska, odjeljenje za otkup i pakovanje meda, proizvodnju invertnog sirupa i pogača kao i mjesto za prodaju pčelarske opreme. Po obilasku, izveden je program od osnovaca OŠ "Njegoš", kao i likovna radionica sa temom pčele, nakon čega je priređen "Medni doručak" gdje su djeci uručeni pokloni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније