Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 06. 2021. 10:24 >> 14:04
4

"BUJA HISTERIJA"

Partije osudile prijetnje urednici Parlamentarnog kanala

Partije vlasti i opozicije osudile su napad na urednicu parlamentarnog kanala i emisije “Zumiranje”, Slavicu Kruščić Vasović.

"Nadležni da rasvijetle još jedan napad na slobodu medija"

Prijetnje novinarki Slavici Kruščić - Vasović predstavljaju nastavak zastrašivanja medijskih djelatnika koji ostaju dosljedni profesionalnom pristupu poslu i afirmaciji poruka koje, uprkos tendencijama aktuelne vlasti, afirmišu dijalog i čuvaju građansko biće Crne Gore, poručio je portparol DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore, Miloš Nikolić.

"Nije prošlo dugo od posljednjeg istupa sajber-nasilnika, tada usmjerenog protiv Dragana Bursaća i "Antene M", a sada je na meti još jedna autorka koja se već duže trudi da sadržaji koje priređuje budu glas razuma u vremenu smutnje i degradacije vrijednosti na kojima počiva savremena Crna Gora", istakao je on.

Nikolić je naglasio da je teško reći kako su začuđeni time kad se Savjet Javnog servisa oglasio, imajući u vidu sve okolnosti, iako bi trebalo da su bili prvi koji su stali u odbranu svoje uvažene novinarke.

"Ovim putem pozivamo nadležne da hitno rasvijetle ovaj pokušaj zastrašivanja slobodomislećih pojedinaca, onih koji su decenijama svojim profesionalnim radom neumorno doprinosili crnogorskom novinarstvu", zaključuje u saopštenju.

SNP: Učiniti sve da se svaki novinar osjeća sigurno i slobodno

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije je usudila prijetnje upućene urednici Parlamentarnog kanala Slavici Kruščić Vasović.

“Nažalost, nastavljaju se prijetnje i napadi na novinare, a svemu pogoduje uzavrela društveno-politička situacija, koja traje već mjesecima”, poručuju iz SNP-a.

Bez obzira na sve, kako dodaju, Crna Gora kao društvo mora učiniti sve da se svaki novinar osjeća sigurno i slobodno da svoj posao obavlja u normalnoj atmosferi i bez pritisaka. 

“Zato, SNP CG poziva nadležne organe da što prije pronađu i sankcionišu one koji su prijetili novinarki Vasović. Samo na taj način možemo učiniti da sloboda novinarstva istinski zaživi i da postane standard kao u svim demokratskim državama”, zaključuje se u reagovanju SNP-a.

LP osudila prijetnje urednici Parlamentarnog kanala

Liberalna partija oštro je osudila prijetnje upućenje urednici Parlamentarnog kanala i emisije “Zumiranje” na TVCG, Slavici Kruščić Vasović.

"Histerije koja buja u društvu ne smiruje se a meta su svi koji misle drugačije, a najprije novinari koji su na prvoj liniji odbrane slobode govora i javno izgovorene riječi. Baš zato je važno posebno obratiti pažnju na zaštitu novinara, za koje je LP već godinama tražila da zakonski dobiju status službenog lica i na taj način budu zaštićeni u obavljanju svojeg posla", poručuju iz LP.

Agresija, nasilje i militantnost mora se, kako poručuju, sasjeći u korijenu i poslati jasna poruka neprihvatljivosti takvih ponašanja u društvu a pojedince koji to rade oštro sankcionisati.

"U suprotnom Crnoj prijeti anarhija i raspuštenost u kojoj svako radi šta god želi bez straha od ikakvih posljedica a takav mrak, mržnju i histerije, ukoliko je dopustimo, kasnije ćemo mnogo teže iskorjeniti. Uvjereni smo, zato, da će nadležni preduzeti sve da hitno pronađu i procesiraju odgovorne za napade na novinarku TVCG i zaštite društvo od takvog ponašanja neodgovornih pojedinaca", poručuju iz LP.

"Država da pokaže spremnost da zaštiti bezbjednost novinara"

Bošnjačka stranka oštro osuđuje napad na urednicu Parlamentarnog kanala i emisije "Zumiranje" Slavicu Kruščić Vasović, navode iz te partije.

"Sloboda izražavanja i generalno, novinarske slobode, ključni su segmenti za potpunu demokratizaciju društva. Crna Gora je država koja promoviše slobodu izražavanja i ovakvi napadi se ne smiju tolerisati", kazali su iz BS.

Pozivaju nadležne organe da najhitnije pronađu i zakonski procesuiraju napadača.

"Država mora pokazati spremnost, da ima kapaciteta da zaštiti bezbjednost novinara", zaključuju iz Bošnjačke stranke.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније