Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 06. 2021. 09:30 >> 09:32

POTPISAN SPORAZUM

Nacionalni klaster za bolje povezivanje škola i poslodavaca

Nacionalni Klasterski sporazum o saradnji u KETS-u (Nove omogućujuće tehnologije), koji ima za cilj podržavanje integracije između sistema obrazovanja, obuke i rada, potpisan je u Privrednoj komori Crne Gore, kao jedan od rezultata implementacije projekta HISTEK. Potpisnici sporazuma su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta koje je i vodeći partner Projekta, Privredna komora Crne Gore, Centar za stručno obrazovanje, Edukativni centar “Montenesoft” kompnaija “Liming projekt” Centar za strane jezike "OPEN DOORS" i JU Srednja mješovita škola “25. maj”.

Kakoističu u PKCG, ciljevi formiranja Klastera su podržavanje integracije između sistema obrazovanja, obuke i rada, s posebnim osvrtom na tehničke vještine nastale u okviru projekta HISTEK.

"Klaster će se baviti i podsticanjem inovacija i transfera tehnologija kod MSP. Širenje tehničke i naučne kulture i promocija orijentacije mladih prema novim omogućujućim tehničkim zanimanjima; ali i uspostavljanje transnacionalne saradnje u oblasti obrazovanja između Italije-Albanije-Crne Gore. Projekat HISTEK (High specialized techiciansin KETs – visoko obučeni tehničari za ključne napredne tehnologije) realizuje se kroz Program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora, a biće završen 30. juna tekuće godine. Vodeći partner na ovom projektu, kako je i navedeno bilo je Ministarstvo prosvjete, nauke, kultura i sporta, dok su Privredna komora Crne Gore, Privredna komora Tirane, Privredna komora Barija, ITS Antonio Kukovilo iz Barija i Univerzitet „Aleksandar Moisiu“ iz Drča bili partneri", navodi se u saopštenju PKCG.

Kroz istarživanje potreba malih i srednjih preduzeća uz pomoć usaglašenih alata i standarda za procjenu, kako objašnjavaju, kreiran je novi program obuke u oblastima koje se fokusiraju na ključnim inovacionim tehnologijama, a krajnji cilj obuhvata i povezivanje Italije, Albanije i Crne Gore kroz omogućavanje mobilnosti učenika kako u procesu obrazovanja, tako i u sticanju praktičnih znanja i vještina. Riječ je o programu obuke iz oblasti Mehatronike.

Obuka je koncipirana sa velikim postotkom praktične obuke na radnom mjestu kako bi se učenici osposobljavali za konkretna radna mjesta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније