Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

31. 08. 2021. 17:54 >> 17:55

OPŠTINA BAR

Besplatni tableti za đake, investicije u škole

Opština Bar za početak školske godine će opredijeliti budžetska sredstva predviđena za transfere obrazovanju za investicije u osnovne škole na teritoriji opštine ali i za pomoć kategorijama đaka prvaka koji su u najvećoj potrebi, korisnicima materijalnog osiguranja, đacima iz RE populacije i hraniteljskih porodica za koje će obezbijediti tablet uređaje.

"Razumijevajući sve izazove i teškoće sa kojima se ovi đaci i njihove porodice suočavaju i uprkos tome ulažu velike napore da se obrazuju, lokalna uprava želi da pomogne njih i njihove porodice i olakša im proces obrazovanja kroz opremanje modernim tehnologijama. Tablet uređaji mogu biti posebno korisni za online nastavu obzirom na neizvjesnu epidemiološku situaciju ali i za bolju komunikaciju i veću i lakšu dostupnost informacija za obrazovni proces", kazali su iz Opštine Bar.

Osim toga, kako navode, Opština će izdvojiti gotovo 15.000 eura budžetskih sredstava koje će namjenski donirati osnovnim školama za poboljšanje uslova boravka đaka i proces nastave u školskim objektima, za renoviranje učionica, obnavljanje fasada, sistem grijanja i druge potrebe.

Sredstva za ovu namjenu dobiće osnovne škole „Đerđ Kastrioti Skenderbeg“ u Ostrosu, „Bratstvo jedinstvo“ u Đuravcima i „Mrkojevići“ u Pečuricama, dok je za Osnovnu školu „Kekec“ u Sutomoru obezbijeđeno 6.000 eura za nabavku uređaja za grijanje čime će se riješiti višegodišnja problematika u ovoj školi a đacima omogućiti ugodan proces obrazovanja.

Lokalna uprava izdvaja i posebna sredstva za Društvo roditelja djece sa posebnim potrebama, odnosno za adaptaciju školske prostorije za redovan proces obrazovanja ove djece u OŠ“Jugoslavija“, i za renoviranje ove učinoce biće uloženo 3.000 eura budžetskih sredstava.

Isitču da iako su ovakve sanacije osnovnih škola u nadležnosti i obavezi resornog Ministarstva Vlade Crne Gore, kojem objekti i pripadaju, a ne Opštine Bar, prepoznali su suštinsku važnost rješavanja ovog problema i odvojili značajna sredstva za obezbjeđivanje uslova za normalan proces obrazovanja đacima u Baru.

"Podsjećamo da Opština Bar u kontinuitetu investira u školske objekte i infastrukturu, preuzimajući nadležnosti i ono što je obaveza Ministarstva prosvjete. Tokom 2019. i 2020. godine uložili smo sredstva u renoviranje školskih objekata osnovne škole u Virpazaru, škole „Meksiko“ i objekta područnog odjeljenja škole u Kunjama. Obnovili smo, zajedno sa Ministarstvom, i školsku sportsku salu u zgradi gimnazije „Niko Rolović“ u što je uloženo oko 40.000 eura dok je za izgradnju školske sale u Mrkojevićima izdvojeno budžetom Opštine, kroz saradnju sa dijasporom, 150.000 eura. Lokalna uprava u Baru brine o svim kategorijama stanovništva na svojoj teritoriji, a naročito o najmlađima i o njihovom obrazovanju", zaključuju u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније