Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Dubak, TVCG [ M.L.B. ]

01. 10. 2021. 08:42 >> 08:43
1

NAJAVLJUJU PROTEST

Kod logopeda jednom mjesečno, roditelji ogorčeni

Roditelji djece sa smetnjama u razvoju nijesu dobili očekivani odgovor od Vlade na zahtjev da im se refundiraju troškovi liječenja. Vlada im je ponudila tretmane u Resursnom centru, ali to ne rješava njihove probleme.

Neslavno se završio razgovor predstavnika roditelja djece sa smetnjama u razvoju sa predstavnicima Vlade.

Umjesto tražene refundacije novca za privatne stručnjake dobili su dnevno tretmane za sedmoro djece u Resursnom centru.

“Moje dijete ako bi danas dobilo tretman naredni bi dobio za tri mjeseca, a to su djeca kojoj su potrebni svakonevno tretmani”, kazao je Ranko Šćepanović, predstavnik grupe roditelja.

Taj Vladin predlog roditelji neće da prihvate.

“Nemamo nikakve koristi, ako dijete dnevno treba te tretmane, a mi dobijemo jednom u dva i po ili tri mjeseca, to je premalo”, kaže Šćepanović.

Da je premalo smatra i direktor Centra za autizam Ivan Krgović, koji već dvije godine pokušava da skrene pažnju na probleme, a to su nedostatak prostora i kadra.

“Jednim intenzivnim tretmanom logopedskim na Zapadu se smatra tri do pet tretmana nedeljno. Kod nas, ako je logopet u pitanju, kada su svi zaposleni tu mogu dobiti tretman jednom u 15 dana, sada kada imamo bolovanja i jednom u mjesec ili čak i rjeđe”, kaže Krgović.

A to rjeđe na otvaranju Centra za autizam nije niko pominjao, kaže Ranko. Tada su im obećali svakodnevne tretmane i život bez daljih troškova. Ostala su samo obećanja.

“Od tada nažalost mi roditeljei smo potrošili ne, na stotoine, nego na hiljade eura. Od prethodne, od sadašnje Vlade nemamo ništa”, kaže Ranko.

Da ništa neće biti ni u budućnosti sve je jasno nakon sastanka u Vladi, kaže Ranko. Podsjeća da su oni predložili da im Vlada umjesto novca za odlazak u Beograd refundira tretmane kod privatnih stručnjaka u Crnoj Gori.

“Naša djeca bi dobili neophodne tretmane, a svi ti logopedi koji rade na crno, bilo bi im isplativije, jer bi svi tražili registrovane, bilo bi im isplativije da se registruju. Imali bi korist i mi kao roditelji i država, jer bi se smanjio rad na crno i svi bi imali korist”, kaže Ranko.

Direktor Centra za autizam Ognjen Rakočević kaže da podržava predloge roditelja.

Taj njihov predlog ,prema računici roditelja bi duplo smanjio troškove Fonda za zdravstvo. Za jedno dijete u 2020. godini Fond je u prosjeku plaćao nešto preko 2.000 eura.

“Troškovi za liječenje u 2020. godini u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora Đorđe Kostić iznosili su 554.500. eura, dok su za 2019. iznosili 530.000. eura. Primjetan je rast od 4,5 odsto”, saopštila je za TVCG Ružica Milutinović Đurišić iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

Ranko Šćepanović kaže da bi sa pola tog novca u Crnoj Gori bilo moguće obezbijediti dva tretmana dnevno.
Nerazumijevanje Vlade da pomogne njihovoj djeci, natjeraće roditelje na protest. To je, kažu, jedino što im preostaje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније