Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

01. 10. 2021. 12:33 >> 12:31
1

RADONJIĆ REAGOVAO

"Nije ispoštovana procedura o zaštiti identiteta djece"

Kao neko pod čijom su direktnom zaštitom ova djeca bila prethodnih 13 mjeseci i kao ekspert iz predmetne oblasti, ukazujem da je namjera novinara TVCG da ukaže na lijep primjer prakse iz oblasti zaštite žrtava trgovine ljudima dovela do kršenja Zakona, sekundarne viktimizacije djece, ali i mogućnosti da dođe do vrlo velikih bezbjedonosnih problema o kojima ovom prilikom javno ne mogu govoriti, navodi se u reagovanju izvršnog direktora Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku Danilovgrad Mitar Radonjić.

Radonjić je reagovao povodom priloga TVCG i članka na Portalu RTCG-a "Za nas je on najbolji tata", koji se tiče hraniteljstva četvoro djece koja su iz Skloništa upućena u hraniteljstvo.

"Moja je dužnost kao direktora organizacije u okviru koje funkcioniše Sklonište u kojem su se do skoro nalazila djeca o čijem je odlasku u hraniteljsku porodicu bilo riječi u sinoćnjem prilogu TVCG, da reagujem povodom neprofesionalnog postupanja i iznišenja činjenica koje su predmet sudskog procesa", naveo je Radonjić.

Radonjić ističe da razumije da je namjera novinara sigurno bila da istakne humanost, lijep primjer u oblasti socijalne i dječje zaštite.

"Na samom početku priloga navedena je lokacija Skloništa za žrtve trgovine ljudima, a Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti kroz prateće Pravilnike jasno definiše da se lokacija ovog Skloništa mora održati tajnom što je novinar u potpunosti zanemario vjerovatno iz neznanja i nepoznavanja predmetne oblasti", rekao je Radonjić.

Osvrnuo se i na bezjednosne prakse i Procedure koje definišu vidove zaštite ovakvih objekata.

"Javno su izrečena imena maloljetnih lica, njihov status žrtava trgovine ljudima, nijesu zatamnjene siluete, iako su sa leđa snimani niti je njihov glas izmijenjen čime je došlo do kršenja Zakona o zaštiti ličnih podataka, sekundarne viktimizacije i javnog deklarisanja ove djece kao žrtava, djeca iz škole koju svo četvoro pohađaju, ali i cjelokupna crnogorska javnost sada zna da su oni žrtve trgovine ljudima, a to se ni najmanje dobro neće odraziti na njihovo odrastanje u novoj sredini, ali očigledno nikome od aktera ovog priloga ovaj segment prilikom snimanja i kasnije javnog emitovanja istog nije bio bitan", dodao je Radonjić.

Radonjić tvrdi da novinar nije pribavio niti uopšte kontaktirao organ starateljstva niti staratelja ispred organa starateljstva, što je morao učiniti jer se radi o maloljetnim licima i djeci za koje je zadužen Centar za socijalni rad
kao staratelj.

"Osoba koja je hranitelj nema nikakvo pravo da na ovaj i ovakav način dozvoli snimanje djece i kasnije emitovanje, a posebno jer su njemu ova djeca povjerena na čuvanje a ne na javno prikazivanje i nije imao nikakvo pravo da na ovaj način iznosi njihove životne prilike", istakao je Radonjić.

Radonjić navodi da je u ponedjeljak emitovana emisija "NVO Sektor" TVCG gdje je tema upravo bila hraniteljska porodica, ali je tom prilikom u potpunosti ispoštovana zakonska procedura pribavljanja saglasnosti od organa starateljstva uz učešće predstavnice organa starateljstva.

"Ispoštovane su sve bezbjedonosne procedure, snimanje je obavljeno u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Procedurom o zaštiti podataka i ličnosti maloljetnih lica i ni u kom segmentu nije došlo do bilo kakvog kršenja Zakona, dok je prilog 'Za nas je on najbolji tata'' od prve sekunde svog emitovanja kršio sve prethodno navedeno", navodi Radonjić.

Radonjić napominje da razumije iskrenu namjeru novinara da istakne lijep primjer u oblasti socijalne i dječje zaštite, ali ne razumijem i oštro se protivi načinu na koji je to urađeno.

"Jer se ne smije na uštrb bezbjednosti djece i uspješnosti cijelog procesa socijalne zaštite djece snimati i javno emitovati ovakvi prilozi i nikako ne razumijem nečiju potrebu da na ovaj način iznosi lične životne prilike maloljetne djece, a pogotovo jer je prije svega četiri dana emitovana emisija o ovoj temi sa istim akterima, ali uz puno poštovanje Zakona i mjere koje garantuju da ih sjutra niko neće prepoznati kao žrtve trgovine ljudima i neće doći do
njihove ponovne viktimizacije", zaključio je Radonjić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније