Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tanjug/Blic [ M.L.B. ]

04. 10. 2021. 17:28 >> 17:31
4

PANDORA PAPIRI

EK: Nacionalne vlasti da reaguju

Evropska komisija kaže da je zaintersovana za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza, na svim nivoma, ali da nije u poziciji da daje komentare ili djeluje u bilo kom konkretnom slučaju koji se navodi u "Pandora papirima". EK poziva nacionalne vlasti i pravosudene sistem da reaguju u konkretnim slučajevima.

"Pozivamo nadležne vlasti na nacionalnim i regionalnim nivoima da reaguju po pitanju individualnih slučajeva, a njihove pravosudene sitemi da ispune svoje obaveze po ovom pitanju", kaže portparolka EK Dana Spinat.

Povodom "Pandorinih papira" koje otkrivaju tajne off šor poslove velikog broja najviših zvaničnika iz 90 zemlja širom svijeta, u Briselu kažu da se "ne bave pojedinačnim slučajevima", a da im je "teško da daju sveobuhvatan odgovor" kada je riječ o bilo kakvim dokazima o učešću ovih ljudi u navedenim aktivnostima.

Navodi se da je u pitanju "međunarodna istraga spolja" koju EU prati sa interesovanjem, jer se bavii pitanjima koje su za Brisel od velike važnosti.

U EK dodaju da oni rade na jačanju zakonodavstva unutra EU kako bi se obezbijedili najviši standardi transprentnosti i pravičnosti poreskih sistema na čemu kaođe insitiraju i u međunarodnoj saradnji sa parnerima.

"Borba porotiv zloupotrebe i izbjegavanja poreskih obeveza sada je bitnija nego ikada kako bi se troškovi nastali kao posljedica pandemije Kovid-19 ravnomjerno podijelili među poreskim obveznicima i time ojačao privredni opravak", zaključuju u Komisiji.

U Briselu dodaju da je EU veoma napredovala prethodnih godina u oblasti poreskih zakona kako unutar EU 27 tako i u saradnji sa partnerima širom svijeta, kao u borbi protiv pranja novaca.

Pandorini papiri otkrivaju tajne ofšor poslove 35 svjetskih lidera, uključujući sadašnje i bivše predsjednike, premijere i šefove država. U tim dokumentima pominje se i predsjednik Crne Gore,a MANS je juče objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva. Paname i Gibraltara

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније