Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

12. 10. 2021. 19:04 >> 19:07

IZBOR SAVJETA UN

Kandidatura Crne Gore za zaštitu ljudskih prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) biraće 14.oktobra članove Savjeta za ljudska prava a kandidat za izbor je i Crna Gora, iz korpusa država Istočne Evrope. Osim Crne Gore, iz tog korpusa kandidat je i Litvanija.

To je objavila međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman Rajts Woč (HRW), iskazujući zabrinutost što dio država koje su kandidati imaju ozbiljne probleme sa poštovanjem ljudskih prava. HRW je aplovala da se zemlje članice UN suzdrže od glasanja za Kamerun, Eritreju, Ujedinjene Arapske Emirate i druge kandidate koji ne ispunjavaju uslove za članstvo u najvišem tijelu UN za ljudska prava.

Navodi se da je za 14. oktobar najavljeno da će Generalna skupština UN izabrati 18 članova u Savjet za ljudska prava na trogodišnje mandate, počevši od januara 2022.godine. Kandidati su - Kamerun, Eritreja, Gambija, Benin i Somalija za afričku grupu; Katar, UAE, Kazahstan, Indija i Malezija za azijsku grupu, Argentina, Paragvaj i Honduras za grupu Latinske Amerike i Kariba, Luksemburg, Finska i Sjedinjene Američke Države za zapadnu grupu, i Litvanija i Crna Gora za grupu Istočna Evropa.

HRW podsjeća da je prošlo više od tri godine otkako su se Sjedinjene Američke Države pod ranijim predsjednikom Donaldom Trampom povukle iz Savjeta za ljudska prava, pozivajući se na kritike tog savjeta prema izraelskim postupcima,, Ipak, SAD ponovo traže članstvo u savjetu, nakon što je predsjednik Džo Bajden obećao da će zauzeti drugačiji stav prema ovom tijelu UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније