Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 10. 2021. 11:35 >> 11:42

STIJOVIĆ

"Do 2030. obnovićemo više od 20.000 hektara šuma"

Crna Gora će do 2030. obnoviti više od 20.000 hektara šuma, uništenih ili oštećenih u šumskim požarima u posljednjih deset godina, te degradiranih zbog različitih uticaja. Trenutno radimo na novoj strategiji razvoja za narednih pet godina u kojoj će obnova šuma biti jedan od prioriteta, poručio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Aleksandar Stijović na ministarskom sastanaku o obnavljanju šumskih predjela ECCA30/Bonn Challenge u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, koji je održan danas.

Zemlje istočne i jugoistočne Evrope (Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Moldavija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Slovačka, Slovenija, Turska, Ukrajina) preduzimaju akcije sa posvećenošću da obnove više od četiri miliona hektara šumskog zemljišta do 2030. pod Globalnim bonskim izazovom, objavljeno je na ministarskom sastanku koji su organizovali UNECE i FAO u okviru Dekade UN-a za obnovu ekosistema.

Pokrenute 2011. godine od vlade Nemačke i Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), globalni napori pokušavaju da do 2030. godine vrate 350 miliona ha degradiranog i obešumljenog zemljišta.

Ministar Stijović je izrazio zadovoljstvo zbog potpisavanja Deklaracije kojom se država pridružila naporima da se obnove šimski pejzaži u regionu.

"Sastanak je pružio priliku istočnim i jugoistočnim evropskim zemljama da se pridruže, doprinesu i ojačaju napore globalnih zajednica u okviru Bonskog izazova (globalna inicijativa za dovođenje 350 miliona hektara degradiranog i pošumljenog zemljišta u obnovu do 2030. godine) i ECCA30 (regionalna inicijativa za obnovu šuma Evrope, Kavkaza i centralne Azije sa ciljem od 30 miliona hektara do 2030. godine). Ministri su naglasili značaj obnove šuma kako bi se suočili sa klimatskim izazovima i preokrenuli neke od njegovih uticaja. Angažovanje sa zajednicama uz integrisanje obnove pejzaža u nacionalne strategije biće od suštinskog značaja za izgradnju veće otpornosti i usklađivanje nacionalnih, regionalnih i međunarodnih napora za obnovu i sadnju šuma", naglašava se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Izvršna sekretarka UNECE-a, Olga Algaierova, podsjetila je da je povećanje napora za obnavljanje šumskih pejzaža od vitalnog značaja za iskorišćavanje mnogih važnih koristi koje šume donose ekosistemima, ekonomijama i društvima u cjelini, kao i za jačanje klimatskih akcija.

Ministarski sastanak zajedno su organizovali Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), u saradnji sa Međunarodnom unijom za očuvanje prirode (IUCN) i uz podršku Vlade Nemačke.

Sastanku je pored Stijovića prisustvovao i načelnik Direkcije za šumarstvo Ranko Kankaraš.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније