Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 12. 2013. 20:10 >> 21:06

U 85. GODINI

Preminuo Omer Kurpejović

Omer Kurpejović, bivši predsjednik Skupštine Crne Gore, umro je u 85. godini života. Komemoracija povodom smrti Omera Kurpejovića biće održana sjutra u 11 sati, u sali stare zgrade Vlade.

Omer Kurpejović rođen je 15. 09. 1929. godine, u Sređanima. Osnovnu školu završio je u Rožajama, a Visoku upravnu školu u Zagrebu. Po struci je diplomirani pravnik.



Radni vijek započeo je kao trgovački radnik u „Trošpedu“. Radio je na poslovima tržišnog inkasanta i poreskog izvršitelja u NOO-e Rožaje.
Od 1956. do 1957. godine, povjereni su mu poslovi sekretara Opštinskog komiteta SK Rožaje.

Biran je za predsjednika opštine jedan mandat.

U periodu od 1963. do 1978. godine, bio je generalni direktor „Gornjeg Ibra“ . Dok je obavljao dužnost generalnog direktora „Gornjeg Ibra“ bio je član Predsjedništva SR Crne Gore od 1974. do 1978. godine.

Sa ove dužnosti izabran je za predsjednika Privredne komore Crne Gore a zatim i za predsjednika RK SSRN CG.  1983. godine, izabran je za predjsednika Skupštine Crne Gore. Od 1984. godine, je član Predsjedništva CK SK  Crne Gore, od 1986. delegat u Saveznom vijeću Skupštine SFRJ. 1987. godine, izabran je za predsjednika Saveznog vijeća Jugoslavije, koje je, u jednom periodu, vršilo funkciju predsjednika Države. Bio je član mjesnog komiteta SKOJ-a Rožaje, i član mjesnog komiteta SKJ Rožaje. Biran je za poslanika Republičkog vijeća Skupštine Crne Gore i poslanika Privrednog vijeća Savezne Skupštine Jugoslavije.

Penzionisao se kao delegat Savezne Skupštine 1990. godine.

Krivokapić uputio saučešće

Povodom smrti Kurpejovića, telegram saučešća porodici poslao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

“Neka Omerova posvećenost i društveno-politički rad za bolje i pravednije društvo budu uspomene i vječne vrijednosti koje će umirivati vašu tugu i bol u ovim trenucima. Život je sačinjen od trenutaka u kojima nas napuste najbliži, ali i od onih trenutaka kada smo ponosni na njihova djela, poštenje i mudrost. Omer je svoj život posvetio svojem gradu, državi i društvu, prateći i zalažući se za politiku pravednosti, jednakosti i solidarnosti. Na tome mu hvala. Zadovoljstvo je bilo poznavati ga. Porodice Kurpejović, primite moje saučešće”, ističe se u telegramu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније