Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

09. 02. 2022. 15:05 >> 15:06

WWF ADRIA

Odbjegli lav ukazuje na slučaj krijumčarenja životinja

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF ) upozorila je kako slučaj odbjeglog lava u Budvi ukazuje na problem krijumčarenja životinja.

"Slučaj mladunčeta lava koji je pobjegao s privatnog posjeda u Budvi upozorava na puno složeniji problem - nezakonitu trgovinu divljim vrstama u Evropi", saopštila je WWF.

Zabrinuti su, kako su istakli, zbog vijesti o odbjeglom mladunčetu lava, koji posljednjih nekoliko dana luta šumama Crne Gore.

"Lav je navodno u privatnom vlasništvu stranog državljanina smještenog u Budvi, ali ne postoje podaci o njegovom uvozu, što ukazuje na to da je u zemlju najvjerojatnije ušao nezakonitim putem. Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore objavila je javni poziv za volontere koji će danas učestvovati u potrazi za mladim lavom", kazali su iz WWF-a.

Ističu da lavovi nijesu kućni ljubimci, a da pri udomljavanju lavova u opravdanim i zakonitim slučajevima potrebno je zadovoljiti brojne uslove za njihovo držanje u prostoru što sličnijim njihovom prirodnom okruženju.

"Iako postoje brojni zakoni kojima se kaznena djela protiv divljih vrsta regulišu, često u praksi ovakvi slučajevi prođu ispod radara zbog nedostatka kapaciteta i nedovoljne saradnje između institucija. Važno je uspostaviti efikasnu i trajnu saradnju između nadležnih institucija, povećati broj stručnjaka koji će se baviti isključivo ovom vrstom kaznenih djela, ali i edukovati javnost o njihovoj ozbiljnosti i posljedicama. Dužnost svih nas je prijavljivati zakonske prekršaje u životnoj sredini, uključujući krijumčarenje, krivolov i trovanje životinja, koji su često međusobno povezani”, kaže Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije.

Evropske zemlje su vrlo često ciljna tržišta i područja tranzita velikih mački poput lava i tigra, kažu iz WWF-a.

Slučajevi poput ovoga, kako navode, jasno potvrđuju da su zločini protiv divljih vrsta ozbiljan problem i u našem regionu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније