Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

08. 03. 2022. 11:41 >> 11:43
1

"ZNANJEM ZA REFORME"

Novi projekat podrške Norveške EU integraciji Crne Gore

Norveška će, pokretanjem novog projekta pod nazivom Znanjem za reforme na Zapadnom Balkanu, nastaviti da podržava reformske aktivnosti na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), saopšteno je na Nacionalnoj inicijalnoj radionici projekta.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade kazali su da projekat "Znanjem za reformu na Zapadnom Balkanu“ finansira Vlada Norveške, a implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) sa sjedištem u Beču.

Kako su naveli, petogodišnji projekat biće usmjeren na sprovođenje reformskih aktivnosti u procesu pristupanja država Zapadnog Balkana EU, kroz razmjenu znanja, iskustva i dobrih praksi u pregovaračkom procesu.

"Uz regionalnu dimenziju, projekat će biti usmjeren na individualne potrebe i ključne prioritet svake od država regiona u sprovođenju reformi na putu ka EU", kaže se u saopštenju.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić istakla je da Crna Gora, kao najnaprednija država kandidat, ima obavezu i odgovornost da sa zemljama regiona dijeli iskustva i znanja stečena tokom pregovora s EU.

Ona je kazala da je kreiranje platformi znanja najveća vrijednost projekta.

Kordić je rekla da je za Crnu Goru veoma važno da se kroz projekat adresiraju ključni prioriteti - podrška usmjerena na najzahtjevnija poglavlja pravne tekovine EU, snaženje mehanizama za usklađivanje domaćih propisa s pravnom tekovinom Unije i priprema crnogorske verzije pravne tekovine EU.

"Kao i unapređenje planiranja politika za bržu evropsku integraciju, uključujući jedinstven sistem donatorske podrške", navela je Kordić.

Ona je naglasila da su ti prioriteti ključni za efikasno funkcionisanje pregovaračke strukture Crne Gore, kao glavnog korisnika projekta, a sve u cilju nastavka sprovođenja snažnih reformskih aktivnosti na putu ka EU.

Direktorica Kancelarije UNOPS u Beču, Freja fon Grote, naglasila je da je cilj projekta da podrži institucije u državama Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU.

Ona je navela da je incijalna radionica prvi korak ka definisanju prioritetnih potreba država korisnica projekta.

Fon Grote je kazala da Crna Gora, kao najnaprednija zemlja u procesu pristupanja EU, ima jaku bazu za razmjenu iskustva sa ostallim državama regiona u procesu pregovora.

"Svakako da će kroz projekat biti obezbijeđena i ekspertska podrška u cilju daljeg jačanja kapaciteta države za dalji tok reformskih akrivnosti“, istakla je fon Grote.

Projekat je predstavila projektna menadžerka UNOPS-a Alenka Verbola.

"Na radionici su govorili i predstavnik ambasade Norveške u Beogradu koja nerezidentno pokriva Crnu Goru, Stefan Almehagen Sandstad i Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Ingve Engstrom", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније