Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 12. 2013. 12:29 >> 12:44
2

KVIR MONTENEGRO

Za slobodu se borimo poput naših predaka

Nevladina organizacija Kvir Montenegro čestitala je građanima Podgorice 19. decembar, dan Glavnog grada i Oslobođenja Podgorice, podsjetivši da je prije skoro dva mjeseca uspješno održan Montenegro Pride koji je označio početak direktne borbe za slobodu LGBTIQ osoba u Glavnom gradu i Crnoj Gori.

„Put tradicije borbe za slobodu i antifašističke tekovine koji su postavili i mnogim životima platili, naši đedovi i babe, LGBTIQ osobe su nastavile 20. oktobra kada smo ponosno i bez straha koračali ulicama Glavnog grada u novu slobodu za sve nas. I pored nasilja koje se dogodio tokom samog održavanja Povorke Ponosa, dva mjeseca poslije Povorke, građanke i građani Podgorice svakodnevno pokazuju visočiji stepen tolerancije i prihvatanja prema nama“, ističu u ovoj NVO.

Navode da, uprkos u javnosti iznošenim sumnjama da će Povorka dovesti do većeg stepena nasilja nad LGBTIQ osobama, nije došlo do eskalacije nasilja nad LGBT osobama, čemu su sami svjedoci koji  se svakodnevno slobodno kreću ulicama Podgorice.

„Sa druge strane, građanke i građani Glavnog grada pokazuju značajnu netrpeljivost prema ponašanju huligana koji su im tokom Povorke ponosa uništavali ličnu i imovinu grada“, tvrde iz Kvir Montenegra.

„Netrpeljivost prema nasilju i huliganskom ponašanju, uz solidarnost sa nama, LGBTIQ osobama koje su 20. oktobra započele svoju ličnu borbu za slobodu, pokazuju da Podgoričanke i Podgoričani slijede slobodarski duh i antifašističke tekovine naših predaka i čine Glavni grad mjestom u kojem ćemo svi zajedno živjeti slobodno i bez straha. S toga, želimo da svim građankama i građanima Podgorice čestitamo dan Glavnog grada i dan Oslobođenja“, navodi se u saopštenju NVO.

Podgorica je i naš grad i ulice Glavnog grada su i naše ulice, kažu i naglašavaju da drad koji voleo i u kojem žive i „naša borba je borba za slobodu svih, ne samo LGBTIQ osoba. Uz međusobno prihvatanje i razumijevanje i zajedničku borbu za zaštitu ljudskih prava svih, učinićemo naš grad mjestom u kojem će svi osjećati punu slobodu i sigurnost“.

Na Montenegro Pride-u koji će Kvir Montenegro organizovati sljedeće godine koračaćemo putem slobode sa još više Podgoričana i Podgoričanki i zajedno Podgoricu učiniti još boljim mjestom za život svih, uvjereni su u NVO Kvir Montenegro.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније