Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vukoman Kljajević, TVCG

16. 03. 2022. 14:44 >> 14:45
1

BUŠARDIJE

"Crna Gora da zadrži otvorene granice"

Šef Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice – UNHCR Žan Iv Bušardije, saopštio je da će sva lica koja su izbjegla iz Ukrajine dobiti privremenu zaštitu, te da bi dobro bilo da Crna Gora zadrži režim otvorenih granica.

"Prema ovom sistemu zaštite, lica mogu u zemlji da borave do godinu dana, te da ostvaruju nesmetan pristup pravima, kao što je pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, pravo na rad“, kazao je Bušardije.

Istakao je značajnu izloženost izazvanu prilivom izbjeglica iz Ukrajine, koji, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, iznosi između pet i šest hiljada lica.

"To je jedan procenat cjelokupne populacije Crne Gore, što je zaista veliki teret za ovu zemlju, ali ipak pozivamo Crnu Goru da drži granice otvorenim. Naravno, mi smo spremni da podržimo Vladu Crne Gore, kao i izbjeglice“, naveo je Bušardije.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović se zahvalio Komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), posebno šefu Kancelarije, Žan Iv Bušardiju, koji je jutros doputovao u Bijelo Polje i ponudio pomoć.

"Mi ćemo zajedno sa UNHCR-om, Crvenim krstom i nadležnim ministarstvom, sagledati sve potrebe onih koji su izbjegli iz Ukrajine i utočište našli kod nas i naći ćemo način da ih riješimo“, poručio je Smolović.

Suad Pilica, direktor hotela "Bijela rada" u kojem su smještene izbjeglice koje su sinoć doputovale, ukazujući dobrodošlicu izbjeglicama istakao je da će se potruditi da se osjećaju što prijatnije te da su spremni za prihvat novih nevoljnika iz Ukrajine ukoliko za tim bude potrebe.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније