Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 12. 2013. 08:27 >> 09:33
3

DINAMIČNI

Sbutega: Odnosi s Vatikanom izvanredni

Katolička crkva u Crnoj Gori ima poziciju koja odgovara onoj u drugim demokratskim zemljama Evrope i nema nijednog problema u odnosima sa državom, a ni sa drugim vjerskim zajednicama, kazao je bivši crnogorski ambasador u Vatikanu, Antun Sbutega.

On je rekao da su se odnosi Crne Gore sa Svetom Stolicom dinamično razvijali "i oni se danas, sa obje strane, ocijenjuju kao izvanredni".

Sbutega je za Pobjedu kazao da osnivanjem Crnogorske katoličke srkve prije nekoliko mjeseci u Baru, nije povrijeđen nijedan interes Katoličke ckrve, niti da to predstavlja problem u odnosima Crne Gore i Svete Stolice.

“Svako može, poštujući postojeće propise i zakone, da registruje vjersku zajednicu. U svijetu postoji samo jedna Katolička, što znači univerzalna crkva koja ima na čelu papu, čije je sjedište u Vatikanu. Ne postoje nacionalne katoličke crkve, tako da ova registrovana vjerska zajednica, bez obzira kako se naziva, nema ništa zajedničko sa Katoličkom crkvom, niti joj je konkurentna”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, izborom novog pape, imenovanjem novog ambasadora Crne Gore, Veselina Šukovića i novog nuncija za Crnu Goru, monsinjora Luigi Pezzuta, otvoreno je novo poglavlje u dugoj i bogatoj istoriji bilateralnih odnosa.

“Vjekovna tradicija, fundamentalne vrijednosti koje dijele dvije države, obostrani interes i ostvareni rezultati, kao i intenzivan i uspješan rad dvije diplomatije, svakako će učiniti da se odnosi i dalje unapređuju”, smatra Sbutega.

Komentarišući odnos Reda malteških vitezova prema ikoni Filermosi koja se nalazi u Crnoj Gori, on je, kao član te organizacije, kazao da Red nema nikakvih ambicija i namjera da traži vraćanje ili da kupi ikonu i relikivije koje su mu u prošlosti pripadale.

“Red smatra da Crna Gora treba da odluči na koji će ih način najbolje valorizovati”, rekao je Sbutega.

On je bio prvi ambasador nezavisne Crne Gore u Vatikanu, a u vrijeme njegovog mandata između dvije države bila je vrlo intenzivna diplomatska aktivnost, a upriličeno je i nekoliko susreta na najvišem državnom nivou. Potpisan je i Temeljni sporazum, koji predstavlja jedan od najznačajnijih koraka u jačanju odnosa Vatikana i Crne Gore u istoriji.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније