Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 12. 2013. 16:03 >> 16:05

ALFA CENTAR

Mirovne misije da ne opterećuju budžet

Mir i bezbjednost, koje obezbjeđuje članstvo u NATO savezu, nemaju cijenu, ali država ne smije opteretiti budžet građana izdvajanjem za tu namjenu, ocijenio je direktor ALFA centra, Aleksandar Dedović.

Crna Gora je za finansiranje misija, u kojima učestvuju pripadnici njene Vojske od 2006. godine potrošila više od 13,2 miliona eura, pokazali podaci koje je Ministarstvo odbrane dostavilo portalu Centra za demokratsku tranziciju.

Najveći dio novca, 99 odsto, potrošen je od 2010. do 2013. godine, od kad pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u mirovnoj misiji NATO-ISAF u Avganistanu i Atalanta u Somaliji.

Vlada je u proteklih sedam godina najviše trošila za naknade učesnika u misijama koje su od 2006. do 2013. iznosile više od 5,5 miliona eura. Približno toliko novca potrošeno je i za poreze i doprinose.

Dedović je agenciji MINA rekao da je za državu kao što je Crna Gora, sa skromnim kapacitetima, važno da na međunarodnom planu bude dio ili učesnica različitih inicijativa regionalnog ili šireg karaktera.

"Što se tiče finansiranja i budžeta koji se odvaja za oblast bezbjednosti i obavještajnih poslova veoma je važno da budu transparentni jer građani moraju znati za šta se troši njihov novac, odnosno trba da znaju da li se troši u najbolje svrhe", rekao je Dedović.

On je rekao da je, kada je riječ o članstvu i evroatlantskim integracijama Crne Gore i svim izdacima koji se pojavljaju jako važno nuditi što je moguće manje a dobijati što više benefita, u smislu razmjene obavještajnim podacima i pomoći u vanredmim situacijama.

"Crna Gora je neplanski prihvatila članstvo u inicijativima, ne vodeći računa da to prati i određeni budžet. Iluzorno je očekivati da budžet za Ministarstvo odbrane, koji je nosilac NATO integracija u ovoj fazi bude smanjivan a da Crna Gora postiže značajne rezultate na međunarodnom planu i da budu što vidljiviji", smatra Dedović.

On je mišljenja da, shodno kapacitetima, crnogorska Vojska treba da određenom dinamikom smanji broj vojnika u međunarodnim misijama, "a da i dalje budemo prisutni u misijama očuvanja mira ali da budžet ne bude opterćen mimo onoga što je moguće".

"Moramo voditi da se budžet ne optrećuje više od onog što je moguće. Članstvo u NATO savezu, koji omogućava mir i garantuje odbranu građana, nema cijenu niti postoji cifra kojom se može platiti mir ali to mora da bude plaćeno u skladu sa mogućnostima", poručio je Dedović.

Jedan vojnik učestvujući u Misiji ISAF u Avganistanu zaradi 18 hiljada eura.

"Učestvujući u opracijama NATO-a u svijetu mi smo sebi obezbijedili određeni mir i bezbijednost. Ono što je zaista vidljivo je da smo na taj način obezbijedili razmjenu naučnih i tehnoloških dostignuća koje imaju države članice Alijanse", zaključio je Dedović.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније