Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

04. 04. 2022. 12:18 >> 12:31
1

MPKNS ZA PORTAL

Podnijeta krivična prijava zbog poslovanja restorana "Radovče"

Uprava Škole za srednje i više stručno obrazovanje “Sergej Stanić” podnijela je Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv osoba koje su u prethodnom periodu rukovodile ustanovom zbog, kako su kazali, zloupotrebe službenih ovlašćenja, lažnog prikazivanja bilansa, zloupotrebe socijalnih prava zaposlenih, kao i umanjenja državne imovine i prihoda. To je potvrđeno za Portal RTCG u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS)

"MPNKS je najavilo odlučnu borbu protiv svih nezakonitosti na koje smo, na našu veliku žalost, naišli u školama. Jednu od krivičnih prijava SDT-u podnijela je Uprava škole JU ŠSVSO 'Sergej Stanić' 22. marta, protiv lica koja su u prethodnom periodu rukovodila ustanovom zbog zloupotrebe službenih ovlašćenja, lažnog prikazivanja bilansa, zloupotrebe socijalnih prava zaposlenih, kao i umanjenja državne imovine i prihoda", rekli su nam u Ministarstvu. 

Kako tvrde, time su izvršili krivična djela zloupotreba službene dužnosti, nesavjestan rad u službi, protivzakonita naplata i isplata, prevara u službi, pronevjera, kao i druga moguća djela iz KZCG, a sve na organizovan način i u produženom trajanju.

"U sastavu škole postoji 14 maloprodajnih objekata, pekara, poslastičarnica, kao i ekskluzivni restoran 'Radovče', koji su u Statutu označeni kao 'centri za obuku' koji nisu profitni centri. Radi se o objektima koji prihoduju velika sredstva zbog čega je MPNKS od samog formiranja insistiralo na uspostavljanju unutrašnje kontrole", kažu u Ministarstvu.

Navode da je u septembru 2021. godine u ovoj stanovi pokrenut zahtjev prema nadležnim poreskim i budžetskim inspekcijama da kontrolišu i utvrde nenamjensko trošenje budžetskih sredstava, prvenstveno trošenje novca građana na teret Ministarstva, a odnosi se na doprinose na zarade zaposlenih koji su obavljali djelatnost u privrednom društvu.

"Kako bi se što jasnije utvrdilo na koji način je škola poslovala, angažovan je nezavisni ovlašćeni revizor koji se uzdržao od davanja mišljenja, a što predstavlja najteži oblik mišljenja u revizorskoj praksi, jer se revizor nije mogao uvjeriti niti pribaviti dokumentaciju za prikazano stanje. U izvještaju koji je javno objavljen i dostupan na sajtu škole, revizor je u 25 tačaka obrazložio uzdržavanje od mišljenja počev od neslaganja prometa u registar-kasi sa prometom u poslovnim knjigama", rekli su iz Ministarstva.

Nađena je, kako su konstatovali, neadekvatna dokumentacija za rekonstrukciju objekta "Radovče", u obračunskim listama zaposlenih evidentirani su prekovremeni sati, stimulansi i noćni rad, te povećanje koeficijenta, a sve bez adekvatne dokumentacije.

"Primarni cilj Ministarstva je uspostavljanje discipline i puna primjena zakona u javnim ustanovama i u tom smislu unapređenje, u slučaju ove škole, postiglo se imenovanjem Miomira Đurišića na funkciju direktora i postigli su se mjerljivi rezultati i to da se prosječni pazar duplirao u odnosu na sve prethodne godine", naveli su iz MPNKS. 

Kazali su da je finansijska dokumentacija nepobitna i veoma jasna.

"Ubrzo će biti podnijete još dvije krivične prijave protiv bivših direktora srednjih škola, a u pripremi je mnogo veći broj. Kao što smo i ranije isticali, tužbe direktora protiv rješenja o razrješenju otvorile su 'Pandorinu kutiju' i otkrivaju sva nepočinstva bivših direktora", tvrde u MPKNS.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније