Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 12. 2013. 13:48 >> 13:48

SINDIKALNO POVJERENIŠTVO

Glavni grad: Poboljšati položaj zaposlenih

Sindikalno povjereništvo Glavnog grada usvojilo je danas na sjednici Plan rada za narednu godinu, kojim se pored poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih planira i izgradnja Doma sindikata.

Predsjednik Sindikalnog povjereništva Glavnog grada, Goran Dragović saopštio je da je formirana tročlana radna grupa koja će pratiti realizaciju aktivnosti u narednoj godini, a za koordinatora je određen predsjednik Sindikalne organizacije radnika za proizvodnju aluminijuma, Rade Krivokapić.

"Članovi povjereništva, nezadovoljni radom starog rukovodstva Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), pružili su punu podršku novoizabranom generalnom sektetaru Marku Nikčeviću, uz bojazan što se veliki dio 'vječitih sindikalaca' opet našao u najužem rukovodstvu", navodi se u saopštenju.

Na sjednici je takođe bilo riječi o odredbi Zakona o radu po kojoj svi ugovori zaključeni na određeno vrijeme moraju biti prevedeni u ugovore na neodređeno, po isteku 24 mjeseca neprekidnog rada.

Prema riječima Dragovića, Sindikalnom povjereništvu se dosad obratio jedan broj zaposlenih koji tvrde da su neki poslodavci već našli "rupu u zakonu". Radnici su bili prinuđeni da uz ugovor na neodređeno vrijeme potpišu blanko izjavu o prestanku radnog odnosa, na kojoj će poslodavac, ukoliko odluči da zaposlenog otpusti, sam dopisati datum prestanka radnog odnosa.

"Ne smijemo dozvoliti da samovolja pojedinih poslodavaca doprinese stvaranju negativne klime u teškim vremenima, iako smo svjesni činjenice da ima radnika koji ne pokazuju dobre rezultate na ranom mjestu i koje bi primjena Zakona štitila do odlaska u penziju", rekao je Dragović.

Svi članovi Izvršnog odbora Povjereništva bili su saglasni u ocjeni da se radi o jednoj veoma složenoj situaciji u kojoj su se našli kako radnici tako i poslodavci.

"Realizacija te odredbe Zakona o radu će dovesti u nezavidan položaj veliki broj zaposlenih na određeno vrijeme, budući da će se suočiti sa jednim od najvećih strahova, a to je strah od gubitka posla", ocijenio je Dragović.

Neredovnim zaradama i neblagovremenim uplaćivanjem poreza i doprinosa po osnovu ličnih primanja velikom broju zaposlenih se redovno uskraćuju osnovna prava iz radnog odnosa. Nesigurna radna mjesta i mogućnost da ih izgube, otežavaju situaciju u kojoj se nalaze, a za koju su najmanje krivi.

"Potrebno je naći kompromis i zaštititi dobre poslodavce i dobre radnike, što se može postići odgovornim odnosom i jednih i drugih. Poslodavac mora da štiti svoj kapital, a radnik svoje radno mjesto", smatra Dragović.

Sindikati, kako je poručio, moraju svoje aktivnosti usmjeravati na zaštitu materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih stvarajući uslove za rješenje problema viškova i pretpostavki za nova zapošljavanja, a time i prava na rad i socijalnu sigurnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније