Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aлександра Караџић [ TVCG ]

12. 09. 2022. 07:06 >> 09:09
2

SPASIOCI HEROJI

Povrijeđene nosilima spuštali više od tri sata

Trideset sati strani turisti proveli su u provaliji iznad Sutomora, a ostali bi i duže da jedan od barskih spasilaca nije odlučio da ne prekida potragu do jutra već da je nastavi i u noćnim satima. Za TVCG ispričao je zajedno sa svojim kolegom detalje spašavanja.

Spuštanje paraglajederom sa planine Vršuta iznad Sutomora za dvojicu turista ruskog i njemačkog državljanina umalo se završila kobno. Nestanak je prijavila supruga jednog od njih, jer se uveče nijesu vratili kući. U međuvremenu počela je jaka kiša i vjetar. Barski spasioci tražili su ih rano ujutro.

"Krenuli u 6 sati sa pregledom drona. Jedan dio smo pretražili, pa smo prešli na drugu lokaciju, nastavili pretragu. Snažan vjetar i grmljavina su nas natjerali da prekinemo pretragu i vratimo se u prostorije službe", kazao je zamjenik komandira barske Službe zaštite i spašavanja Aco Vulević.

Iako je plan bio da se potraga nastavi sjutra, tj. u subotu ujutro, spasioci su, ipak, odlučili da vremena za čekanje nema i da pođu u planinu tokom noći.

"Za nas noć ili dan nije velika razlika, noću je rizik veći. Meteo uslovi su bili katastrofalni što se tiče nas. Sve nije išlo u našu korist, ali odlučili smo jer su u pitanju dva života što je naš posao", rekao je Dragan Radanović iz barske Službe zaštite i spašavanja.

"Odlučili smo da pokušamo večernju pretragu da ne čekamo jutro, kako bi pomogli nastadalim licima što se ispostavilo kao ispravan korak", dodao je Vulević.

Dvojicu stranaca zatekli su iscrpljene u planini oko ponoći.

"Imali su povrede, jedan žedan, drugi nije bio žedan. Bili su iscrpljeni, ipak su 30 sati proveli na planimi i da su svu opremu imali, a ne u ležećem položaju. Jedan je bio zgrčen", dodao je Radanović.

Za spuštanje povrijeđenih trebalo im je više od tri sata koristeći nosila. Po klizavom i nepristupačnom terenu, uz pomoć ostalih kolega, donijeli su ih na sigurno. Turisti se od povreda oporavljaju u Opštoj bolnici Bar i Kliničkom centru Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније