Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Primorski.me ]

10. 09. 2022. 08:33 >> 08:39
3

VRSUTA

Paraglajderisti pronađeni živi nakon 30 sati potrage

Dvojica stranaca koji su nestali u četvrtak poslijepodne nakon što su paraglajdingom poletjeli sa vrha Vrsute iznad Bara, sa visine od 1.183 metra, pronađeni su živi. Oni su oko 30 sati proveli u provaliji na planini Vrsuta u nepovoljnim vremenskim uslovima.

“Obojica su živi. Pronašli smo ih nepunih pola sata prije ponoći na oko 100 metara od mjesta gdje su poletjeli”, potvrdio je za Primorski portal Aco Vulević iz Službe zaštite i spasavanja Bar.

Vulević kaže da iako je potraga bila prekinuta zbog lošeg vremena oko 19 časova nije mogao da se pomiri sa činjenicom da nisu našli dva čoveka i krenuo je sa kumom Draganom put vrhova Vrsute.

“Našoj sreći nema kraja, našli smo ih obojicu”, kazao je kratko Vulević

Pripadnici  Službe zaštite i spašavanja Bar su počeli potragu u petak ujutro u rejonu Vrsute za njemačkim državljaninom Štefanom Hajmanom (45), turistom i ruskim državljaninom A.M. pilotom koji su u četvrtak poslijepodne nestali tokom spuštanja sa Vrsute paraglajderom dvosjedom. Potragu je na kratko zaustavilo loše vrijeme, jaka kiša i vjetar, a magla je sužava vidno polje.

Njih dvojica su poletjeli sa Vrsute u 17:45. Istog tog dana, Štefanova žena je prethodno paraglajdingom sa pilotom sletjela sa Vrsute.

Ona ih je pogledom pratila sa planine, a nešto joj je na tren odvuklo pažnju, i kako je ispričala, kada se okrenula, njih dvojice više nije bilo u vidokrugu.

U cjelodnevnoj potrazi za nestalim paraglajderistima, osim pripadnika barske Službe zaštite i spašavanja, bili su uključeni i Vojska Crne Gore, Uprava policije, Regionalni centar Uprave policije, Granična policija, rendžeri iz Nacionalnih parkova, helikopter i dronovi. Helikopter Vojske Crne Gore letio je skoro do 18:30, a termovizijski dronovi su bili nešto ranije povučeni zbog istrošenih baterija.

Direktorata za vanredne situacije u MUP Crne Gore Miodrag Bešović kazao je da ovakve potrage otežava činjenica da se u mnogim slučajevima, kada je vožnja paraglajdera u pitanju, „ne poštuje zakon, pa se polijetanje ne prijavljuje niti Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, niti Operativno komunikacionom centru Uprave policije“.

Inače, polijetanja paraglajdingom sa Vrsute nemaju odobrenja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније