Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

10. 10. 2022. 12:22 >> 12:22

HAJDUKOVIĆ

"Abazović da se izvini CG i podnese ostavku na mjesto premijera"

Naučnik Dragan S. Hajduković uputio je otvoreno pismo premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću u kojem ga poziva da se izvini Crnoj Gori i podnese ostavku na mjesto predsjednika Vlade jer je, kako je kazao, objavom da je dobio počasni doktorat prestižnog univerziteta u Ženevi unizio Crnu Goru. Hajduković tvrdi da se uopšte ne radi o univetrzitetu već, kako je istakao, običnoj biznis školi.

"Očekujem od Vas kao minimum ljudskosti i odgovornosti da se javno izvinite Univerzitetu u Sarajevu, da se javno izvinite građanima Crne Gore i da podnesete neopozivu ostavku na mjesto Predsjednika Vlade Crne Gore", naveo je Hajduković u pismu Abazoviću.

Hajduković podsjeća da su 8. oktobra "Abazović kao pojedinac i Vlada kao vlast i zvaničan glas Crne Gore", objavili vijest koja bi nas, kako je kazao, sve obradovala da je istinita.

On ističe da ne može biti prestižan univerzitet koji se uopšte ne nalazi ni na jednoj od planetarno cijenjenih rang listi svjetskih univerziteta. Hajduković je u pusmu naveo i linkove za nekoliko najuglednijih:

https://www.topuniversities.com/qs-world-university-rankings

https://www.timeshighereducation.com/w%C3%B6rld-univ%C3%A9r%C8%99ity-r%C3%A0nkings

https://www.shanghairanking.com/

https://www.webometrics.info/en

"Svako može lako provjeriti da Vaš 'Swiss UMEF University' ne postoji čak ni na posljednjoj od ovih lista koja sadrži čak 12 hiljada jedinica, uključujući i tri crnogorsaka univerziteta. Istinski prestižan univerzitet bi morao da se nalazi na ARTU listi (https://research.unsw.edu.au/artu/artu-results) koja sadrži najuži izbor od manje od 500 univerziteta a vašeg nema ni među 12 hiljada", navodi Hajduković.

On tvrdi i da "Swiss UMEF University" ne samo da nije prestižan nego uopšte nije univerzitet. Zato ga, kaže, i nema ni na najdužim listama.

"U Švajcarskoj postoji agencija AAQ (Swiss agency of accreditation and quality assurence) koja jedina ima pravo da odluči da li neko zadovoljava stroge kriterijume da bude švajcarski Univerzitet. Posjetom zvaničnom sajtu AAQ agencije (https://aaq.ch/en/accreditation/institutional-accreditation/) se možete uvjeriti da 'Swiss UMEF University' nema status univerziteta", kazao je Hajduković.

Tvrdi da se radi o običnoj biznis školi.

"Swiss UMEF University" je ime koje (rekao bih svjesno i zlonamjerno) stvara zabunu; radi se o običnoj biznis školi čije se diplome zvanično ne priznaju u Švajcarskoj, ali su dobrodošle bogatim 'studentima' iz niza afričkih i azijskih država u kojima je UMEF razvio ovaj biznis koji se teško može nazvati obrazovanjem. Iz sljedećeg dokumenta možete vidjeti suštinsku bezvrijednost dobijenih diploma https://www.eda.admin.ch/dam/countries/countries-content/china/en/100930_SER_Office_circular_en.pdf . Naški rečeno, Vaš 'univerzitet' je našao rupu u švajcarskom zakonu, ali će morati da od prvog januara prekine rad ukoliko ne ispuni kriterijume", navodfi Hajduković u pismu.

Prihvatanjem ovog doktorata Abazović je, kako je kazao Hajduković ponizio Univerzitet u Sarajevu na kome je zvanično doktorirao i kao predsjednik Vlade nanio štetu ugledu Crne Gore.

"Zamislite državu čiji se Predsjednik Vlade diči tobožnjim počasnim doktoratom nepostojećeg Univerziteta. Malo je vjerovatno, ali ne isključujem mogućnost da ste dovedeni u zabludu time što su 'predavanja' na 'Swiss UMEF University', prije Vas držale i druge relativno značajne ličnosti iz Evrope i svijeta. Ne znam kakvu su korist imali drugi 'predavači' ali za UNEF je to bio odličan marketing kojim su dovodili u zabludu i 'mamili' bogate studente iz niza afričkih i azijskih država. Nažalost, čak i ako ste bili u zabludi, to Vas ne opravdava", navodi između ostalog Hajduković u otvorenom pismu Abazoviću.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније