Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

14. 10. 2022. 13:12 >> 13:12
2

DPS TUZI

Vlada da vrati stari naziv vrtića

DPS Tuzi pozvala je Vladu Crne Gore da vrati stari naziv vrtića u toj opštini, jer je, kako su ocijenili, neprimjereno da nazivi javnih ustanova imaju vjerski karakter.

"Odlukom Vlade u tehničkom mandatu državni vrtić 'Dječija radost' je preimenovan u 'Majka Tereza', što je samo još jedan u nizu pokazatelja da se ovakve i slične odluke donose samovoljno. Ovo je još jedan primjer bahatosti Vlade u tehničkom mandatu koja odbija da čuje drugačije mišljenje po ovom ili bilo kom drugom pitanju od značaja za cjelokupno društvo", kazali su iz DPS-a Tuzi.

Inicijativu o izmjeni naziva vrtića, kažu iz DPS-a, pokrenuo je ministar javne uprave Maraš Dukaj: "A jasno je pod čijim patronatom. Želimo da naglasimo da nemamo ništa protiv jedne takve ličnosti poput majke Tereze, osobe koja je bila humanista svjetskog karaktera i dobitnica brojnih međunarodnih priznanja. Međutim, smatramo da javnim ustanovama, a posebno dječijim, ne treba davati nazive koji imaju vjerski karakter, osim ako je ovo samo uvertira da i druge ustanove dobijaju slične nazive što je građanskim društvima kakvo je naše, ipak neprimjereno". 

Podsjećaju da u Tuzima već postoji vrtić koji nosi naziv po majci Terezi, a koji djeluje pri Katoličkom duhovnom centru već dugi niz godina, pa je, istakli su, "ovakva odluka bila zaista nepotrebna".

"Tražimo od Vlade, koja je ovaj naziv promijenila, da vrati stari i da ovakva praksa ubuduće bude primjer za sve predškolske ali i druge javne vaspitno-obrazovne ustanove", kažu iz DPS-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније