Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

08. 11. 2022. 18:14 >> 22:00
2

KANDIDAT ZA ČELNIKA ADVOKATSKE KOMORE

Lutovac predstavio izborni program, obećava bolji status advokata

Advokat Branislav Lutovac, kandidat za predsjednika Advokatske komore Crne Gore predstavio je svoj izborni program u kome se, između ostalog, navodi da je prioritet na prihvatljiv način riješiti pitanje oporezivanja advokata.

Kandidat za potpredsjednika je advokat Aleksandar Đurišić. 

U izbornom programu Lutovac predlaže izmjene Statuta AKCG u dijelu mandata predsjednika.

"Umjesto neograničenog broja mandata, propisati samo jedan mandat u trajanju od 4 godine ( alternativa: dva mandata)", navodi se u izbornom programu.

Predloženo je i uspostavljanje osobe sa odnose sa javnošću, ali i formiranje Odbora za praćenje i analizu propisa u čijoj nadležnosti će biti preduzimanje inicijativa.

"U cilju unapređenja zakonskih propisa predlaganjem novih rješenja koja bi doprinijela vladavini prava i ostvarenju pravde i pravičnosti u pravosuđu", navodi se u izbornom programu.

Jedan od predloga je i osnivanje Savjeta AKCG koji bi imao isti mandat kao i predsjednik.

Formirati call centar za dodjeljivanje branilaca po službenoj dužnosti

U izbornom programu navodi se da je jedan od prioriteta i formiranje call centra.

"Osnovati Call Centar Advokatske komore za dodjeljivanje branilaca po službenoj dužnosti što znači da sudovi, tužilaštva i policija moraju da pozovu jedinstveni telefonski broj Komore, kako bi im preko operatera bio obezbijeđen advokat sa liste branilaca po službenoj dužnosti", navodi se u izbornom programu.

Pojašnjeno je da bi na ovaj način bio obezbijeđen "transparentan i pravičan sistem u okviru kojeg će biti striktno poštovan redosljed advokata sa liste, a građanima biti obezbijeđena djelotvorna odbrana u krivičnom postupku".

Dodaje se da bi uvođenjem ove obaveze otklanja višedecenijski problem koji je bio potencijalni uzrok korupcije i voluntarizma prilikom postavljanja branilaca.

"Call centar treba da bude zasnovan na striktnom poštovanju redosljeda advokata na listi i obavezi svih državnih organa da prilikom dodjeljivanja advokata za službenu odbranu, kontaktiraju ovaj servis Advokatske komore.

Ovaj servis za postavljanje branilaca po službenoj dužnosti treba uspostaviti na osnovu Protokola koji će se potpisati između Advokatske komore, Ministarstva pravde, Vrhovnog suda i Vrhovnog državnog tužilaštva", navodi se u Izbornom programu.

Obezbijediti lokaciju za Izgradnju poslovne zgrade Advokatske komore

Zgrada bi, kako je navedeno, morala imati prateće sadržaje: sale sa sastanke, kancelarije za rad radnih tijela Komore i zaposlenih, prostor za biblioteku Komore i drugi poslovni neophodni sadržaji.

"Ovu ideju je nemoguće realizovati u naredne 4 godine, ali ju je moguće utemeljiti i započeti. Naime, advokati su individualno po našoj procjeni u proteklih 30 godina doprinijeli državnom budžetu i lokalnim budžetima iznos od  60 miliona eura. Vjerujemo da bi državni organi mogli da obezbjede lokaciju za objekat Komore pod povoljnijim uslovima. Uslovi dosadašnjeg rada Komore su na najnižem nivou u Evropi", navodi se u Izbornom programu.

Dodaje se i neophodnost regulisanja učešća u radu državnih radnih tijela.

"U kontaktu sa državnim organima inicirati AK CG da posredstvom svojih stručnjaka pristupi i ima puno članstvo sa stalnim mandatom u Komisijama za polaganje državnog i pravosudnog ispita u ulozi ispitivača i ocjenjivača. Inicirati učešće predstavnika AK CG u skupštinskim radnim tijelima (primarno Zakonodavni odbor i Odbor za Ustavna pitanja", navodi se, između ostalog u Izbornom programu.

Izmjena advokatske tarife

U Izbornom programu navodi se da će inicirati izmjenu Advokatske tarife, usvojene u 2017.godini.

"Radi povećanja naknade za rad advokata, s obzirom da je u međuvremenu došlo do značajnog rasta poreza, doprinosa i taksi koje se odnose na rad advokata te inflatornih kretanja", navodi se u programu.

Pojašnjavaju da je cilj podići nivo dostojanstva i jedinstva unutar ove djelatnosti kako bi se sinhronizovanije istupalo u društvenom sistemu na temama koje su od opšteg društvenog i lokalnog značaja.

"Advokatska komora kao demokratska asocijacija bez obzira na visok kvalitet individualnih stavova i ličnog mišljenja, mora da reaguje kad god su socijalna djelovanja na uštrb prava i sloboda građana Crne Gore, ma od koga dolazila", zaključeno je u Izbornom programu.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније