Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

30. 11. 2022. 13:33 >> 13:31

KAMPANjA CAZAS-A

Stigma i dalje prisutna, povećati obuhvat testiranja na HIV

NVO CAZAS će tradicionalno 1. decembra započeti kampanju ukazivanja na važnost veće dostupnosti, kvaliteta i prilagođenosti usluga za liječenje, testiranje i prevenciju HIV-a. Osim edukativnih akcija u školama, akcija testiranja u zajednici, kampanja će uključivati i brojne druge aktivnosti.

Kako podsjećaju u saopštenju, 1. decembar u svijetu se obilježava pod sloganom "Izjednačimo!" kojim UNAIDS (Zajednički program Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS) ukazuje na važnost udruživanja snaga i resursa ka povećanju dostupnosti, kvaliteta i prilagođenosti usluga za liječenje, testiranje i prevenciju HIV-a, tako da se iste omoguće jednako svima.

"Ovo je ujedno i poziv za reformisanje zakona, politika i praksi kako bi se društvo uspješno borilo sa stigmom, diskriminacijom i isključenošću osoba koje su pogođene HIV-om i u povećanom riziku od HIV-a. U sklopu ovogodišnje kampanje, CAZAS poziva građane i građanke da se testiraju na HIV, kao i edukuju o putevima prenosa i prevencije kroz njihove edukativne i preventivne aktivnosti", navode u saopštenju.

Kako najavljuju, u četvrtak, 1. decembra u periodu od 15 do 19 časova svi zainteresovani građani i građanke moći će da se besplatno i anonimno testiraju na HIV, hepatitis B i C u Kući zdravlja u Podgorici, u sklopu akcije koju CAZAS realizuje u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Kućom zdravlja. Takođe, od 17 časova tim edukatora i edukatorki CAZAS-a biće na info štandu u "BIG fashion" šoping centru gdje će biti realizovane edukativne aktivnosti i distribucija informativnog i preventivnog materijala.

U 2021. u svijetu 1,5 miliona inficirano, od posljedica side umrlo 650.000 osoba  

Prema podacima UNAIDS-a, u 2021. godini, u svijetu je 650.000 života izgubljeno od posljedica side, a 1,5 miliona ljudi je novoinficirano HIV-om. Epidemija HIV-a je i dalje veliki globalni problem javnog zdravlja i procjene su da je na kraju 2021. u svijetu sa HIV-om živjelo 38,4 miliona osoba. Oko jedna petina osoba koje su inficirane HIV-om ne zna da ima HIV zbog čega je ekstremno važno da se kontinuirano radi na povećanju obuhvata testiranjem i ukidanju barijera ka pristupačnom testiranju naročito ranjivim kategorijama. Značaj ranog testiranja je veliki, jer ukoliko se HIV otkrije u ranom stadijumu i na vrijeme počne sa liječenjem, osoba može imati dug, kvalitetan i produktivan život i imati zdravo potomstvo.

"Uz dobar terapijski odgovor, sa HIV-om se danas ne samo živi nego i stari, te osobe sa HIV-om imaju očekivani životni vijek kao i osobe koje nijesu inficirane. Važno je naglasiti da osobe koje terapijom postignu nemjerljiv broj virusnih kopija u krvi ne mogu dalje prenositi infekciju", naglašavaju U CAZAS-u.

Crna Gora sa niskom stopom obolijevanja od HIV-a

Crna Gora je zemlja sa niskom stopom obolijevanja od HIV-a što potvrđuje da dosadašnji napori uloženi u odgovor na HIV/AIDS daju rezultat. Prema podacima godišnjeg izvještaja za HIV (IJZ) u 2021. godini u Crnoj Gori registrovano je 13 novih HIV/AIDS slučaja.

Prvi slučaj ove infekcije u Crnoj Gori zabilježen je 1989. godine i do kraja 2021. godine, registrovana je ukupno 331 osoba inficirana HIV-om, od kojih je 156 u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a. U istom periodu 65 osoba je umrlo od posljedica AIDS-a.

"Osim javnozdravstvenih institucija koje su dugogodišnji partneri kampanje, tradicionalni partneri kampanje postaju i Glavni grad sa servisom Kuća zdravlja, ali i privatni sektor. Ove godine, lanac BENU apoteka i Neregelija sa brendom Durex, pružiće aktivan doprinos kampanji pa će svim građanima i građankama u njihovim apotekama osim edukacije i informativnog materijala biti dostupni i besplatni kondomi. Ključ dobrog društvenog odgovora je upravo multisektorska saradnja i pohvalno je što se iz godine u godinu u javno zdravstvene kampanje u većoj mjeri uključuju mediji, lokalne samouprave, privatni sektor i druge institucije", naglašavaju u ovoj NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније